Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor

BERLİN, 3 Nisan (Xinhua) -- Almanya'nın iklim değişikliği alanında önde gelen uzmanı Ottmar Edenhofer yaptığı açıklamada, küresel bir sorun olarak iklim değişikliği ile başa çıkmak için Avrupa'nın iklim değişikliği ekonomisi konusunda Çin ile işbirliği yapmasının şart olduğunu belirtti. Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Edenhofer, kısa süre önce Xinhua'ya verdiği özel röportajda, büyüklüğü ve yenilik potansiyeli nedeniyle Çin'in iklim değişikliği sorununun çözümüne katılımının, dünyanın bu sorunu çözmesi açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.

Edenhofer, Çin'in 2030'a kadar karbon zirvesine ulaşma ve 2060'a kadar karbon nötr olma hedeflerinin, Avrupa Birliği'nin (AB) 2050'ye kadar karbon nötr olma planıyla uyumlu olduğunu belirtti. Edenhofer, ABD'nin de benzer hedeflerinin olmasının, "dünyanın en önemli üç ekonomisinin dönüşüm yolunda aynı çizgide bulunduğu anlamına geldiğini" vurguladı. Enstitüsü, karar alıcılara fikir verme konusunda aktif rol oynayan Edenhofer, özellikle karbon fiyatlandırma alanında AB ve Çin arasında yakın bir işbirliği görmeyi bekliyor.

Çin, ulusal karbon ticareti piyasasını 2021 yılında başlattı. AB de, Avrupa'nın emisyon azaltımının ana lokomotiflerinden biri olarak, ulaştırma ve yapı sektörleri için yeni bir emisyon ticareti programı başlattı. Edenhofer'e göre, AB ve Çin, eşit bir rekabet alanı oluşturmak amacıyla karbon emisyonları için asgari bir fiyat belirlemek üzere birlikte çalışmalı. Karbon fiyatlandırma konusunun karmaşık olduğunu farkında olan Edenhofer, ancak işe buradan başlanabileceğini ifade etti. Edenhofer, asgari karbondioksit fiyatını ise "birlikte uygulayabileceğimiz araçlardan" biri olarak niteledi. Edenhofer'a göre, Kovid-19 pandemisiyle birlikte küresel salınımlar düşmeye başlasa da, şimdiye kadar pandemi öncesi seviyelere büyük oranda geri dönüldü. Bu, "Pandemi ekonomi ve toplumumuzun temel yapısını değiştirmedi" anlamına geliyor.

İngiltere'nin Manchester kentinde yanan gaz ocağı, 17 Mart 2022. (Fotoğraf: Jon Super/Xinhua)

Edenhofer, özellikle endişe verici bir eğilimin, enerji sektöründe kömürün kullanımının ve küresel karbon emisyonlarının artmasına yol açan doğalgaz fiyatlarındaki artış olduğunu belirtti. Almanya'nın iklim değişikliğiyle mücadeledeki deneyimlerini değerlendiren Edenhofer, öncelikle gelişen teknolojiye odaklanmanın ve ilgili alanlarda özellikle yeni teknolojileri desteklemenin önemli olduğunu söyledi. Ancak teknolojinin tek başına karbon emisyonlarını azaltamayacağını belirten Edenhofer, kömür gibi geleneksel enerji kaynaklarının kullanımının artmasını önlemek için karbon emisyonlarının fiyatlandırılması gerektiğini vurguladı. Edenhofer ayrıca, yeşil enerjinin artan maliyetlerini dengelemek ve iklim politikasını yaygınlaştırmak için düşük gelirli hanelerin tazmin edilmesi gerektiğini belirtti.

8 Aralık 2021'te çekilen fotoğrafta, Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde yer alan Yumen kentindeki Changma rüzgar çiftliğindeki rüzgar türbinleri görülüyor. (Fotoğraf: Fan Peishen/Xinhua)

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde Çinli meslektaşlarıyla yakın bir şekilde çalışan Edenhofer'in enstitüsü, özellikle karbon zirvesine ulaşma hedefi üzerine, Çinli bilim insanlarıyla ortak bir dizi makale yayınladı. Edenhofer, "Çinli bilim insanlarıyla birlikte çalışmaktan son derece memnunuz" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI