Genel

Alican Aktaş: Konut fiyatlarının krediyle gerilemesi imkansız

Hükümetin açıkladığı kampanyalı konut kredisi çıktı. Bu konuda ortalıkta farklı fikirler dolaşıyor. Lotus News olarak biz de konuyu Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Alican Aktaş’a sorduk.

Abone Ol

Kampanyalı konut kredisi açıklandıktan sonra bazıları fiyatlar düşecek bazıları da yükselecek diyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Alican Aktaş:  Güzel bir şey yapılmış gibi görünmekle beraber, eski istatistiklere baktığımızda fiyatların artacağını öngörüyorum. Artmaması için olması gereken faizin düşük değil arzın daha fazla olması gerekiyor. Çünkü arz talep fiyatı belirliyor.  Bugün için, İstanbul nezdinde konuşursak yeni proje yok, yeni ruhsat alınmıyor, yabancı talebi var, Türkler ev almak istiyor. Bu yüzden fiyatlar verilerin düşmesine rağmen artış gösterecek. 

Ne kadarlık bir artış bekliyorsunuz?

Alican Aktaş:  Konut fiyatlarında yüzde 20-30 arasında artış öngörüyoruz. Eski istatistiklere baktığımızda yanılmayacağımız sanıyorum. Malum sitelerdeki fiyatları incelediğimizde günlük olarak artığını görüyoruz. Öncelikle arzın artması gerekiyor, fiyatların gerilemesi için bunun olması şart. Bu olmadığı sürece, fiyatların krediyle gerilemesi imkansız görünüyor.  
Mevcut durumun konut satışlarına da etki ettiğini görebiliyoruz. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mayıs 2021'den beri en düşük seviyeye indi. İpotekli konut satışlarında azalma yaşanırken, yabancılara konut satışında da gerileme oldu.

Son dönemlerde müstakil ev ve villalara talep gerçekten arttı mı? 

Alican Aktaş:  Pandemi döneminde müstakil evler ve villalar yoğun ilgi görmüştü. Salgının gündemden düşmesi ile birlikte bu talepler azalmıştı fakat ülkemizde Şubat ayında yaşanan 2 büyük deprem sonrasında bu evlere tekrar talep arttı. Özellikle İstanbul gibi deprem bölgesinde yer alan şehirlerde yaşayan ve konut arayışında olan kişiler müstakil ev ve villaları tercih etmeye başladı.  Şehir  merkezinde çok katlı binalarda yaşayanlar kent merkezine yakın müstakil ev ve villalara yöneldi. Oluşan talep nedeniyle de fiyatlar aynı oranda arttı.

Sizce seçimlerden sonra konut piyasasının seyri nasıl olacak?

Alican Aktaş:  Seçimin  konut piyasasına hem yerli alıcı için hem de yabancı yatırımcı için yön verici olacağını düşünüyorum. Konut kredileri ile ilgili daha cazip ilgi çekici kredilerin gelebilir. Yabancı satışın da devam edebileceğini düşünüyorum. Arz talep dengesinin ise ileriki süreçte biraz daha normale dönmesiyle birlikte daha istikrarlı bir piyasa kurulabileceğine inanıyorum.