Dünya

Sudan'da baraj yıkıldı: En az 60 ölü, yüzlerce kişiden haber alınamıyor

Abone Ol

KIZILDENİZ EYALETİ, 27 Ağustos (Xinhua) -- Sudan'ın doğusundaki Arbat Barajı'nın Pazar günü yıkılması sonucu meydana gelen şiddetli selde 60 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişiden hala haber alınamıyor. Kızıldeniz Eyaleti Su Kurumu Başkanı Ömer İsa Tahir, Pazartesi günü yaptığı açıklamada barajın çökmesi sonucu Port Sudan yakınlarındaki köylerde büyük zarar yaşandığını belirtti. Baraj bölgesi ve çevresindeki köyler için acil müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Tahir, sel sularından kaçmak için dağlara çıkan kişilerinse akrep ve yılan sokması gibi risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Yerel medya, şiddetli yağışların neden olduğu baraj çökmesinin yoğun bir alüvyon çamuruna yol açtığını ve bunun da yakındaki köylere zarar vererek kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını bildirdi. Port Sudan kentinin 20 kilometre kuzeyinde bulunan ve 25 milyon metreküp kapasiteli bir rezervuara sahip olan baraj, şehir için önemli bir su kaynağıydı. Birleşmiş Milletler, savaşların harap ettiği Sudan'da Haziran ayından bu yana yaşanan şiddetli yağış ve sellerden yaklaşık 317.000 kişinin olumsuz etkilendiğini duyurdu. Sudan Meteoroloji Kurumu, yağış ve sellerin Eylül ortalarına kadar devam edeceği tahmininde bulundu.

Sudan'ın Kızıldeniz eyaletindeki Arbat Barajı'nın yıkılması sonucu meydana gelen sellerde hasar gören köprünün üzerindeki insanlar, 26 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Sudan Geçici Egemenlik Konseyi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)
Sudan'ın Kızıldeniz eyaletindeki Arbat Barajı'nın yıkılması sonucu sel altında kalan bir bölge, 26 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Sudan Geçici Egemenlik Konseyi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)
Sudan'ın Kızıldeniz eyaletindeki Arbat Barajı'nın yıkılması sonucu meydana gelen sellerde kullanılamaz hale gelen bir kamyon, 26 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Sudan Geçici Egemenlik Konseyi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)
Sudan'ın Kızıldeniz eyaletindeki Arbat Barajı'nın yıkılması sonucu meydana gelen sellerde kullanılamaz hale gelen bir kamyon, 26 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Sudan Geçici Egemenlik Konseyi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)