Spor

Akıcı Türkçe konuşan Çinli gönüllüler, Beijing'de Türklerle sıcak ilişkiler kurdu

İSTANBUL, 28 Şubat (Xinhua) Türkçe öğrenen Çinli öğrenci Yang Dijingwen, Şubat ayında Beijing 2022 Kış Olimpiyatları'nda gönüllü olarak görev yaptığı sırada Türk gazetecilerl...

Abone Ol

İSTANBUL, 28 Şubat (Xinhua) Türkçe öğrenen Çinli öğrenci Yang Dijingwen, Şubat ayında Beijing 2022 Kış Olimpiyatları'nda gönüllü olarak görev yaptığı sırada Türk gazetecilerle tanıştığını belirterek "Onlarla yakında, bu sefer Türkiye'de tekrar buluşmak istiyorum" dedi. 5-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenen kısa kulvar sürat pateni etkinlikleri sırasında gönüllü olan Yang ve TRT'den görevli gazeteciler Beijing'deki Başkent Kapalı Stadyumu'na ilk gelenler arasındaydı.

Beijing Yabancı Diller Üniversitesi'nde Türkçe eğitimi alan Çinli öğrenci Yang Dijingwen, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları sırasında Çin'in başkenti Beijing'deki Başkent Kapalı Stadyumu'nda gönüllü olarak çalışıyor, 15 Şubat 2022. (Fotoğraf: Xinhua)

Türkiye'nin Kış Olimpiyatları'nda yarışan ilk kısa kulvar sürat patencisi Furkan Akar, TRT'nin ilgi odağı oldu. Akar'ın 1000 metrelik yarışı şaşırtıcı bir şekilde Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi derecesi olan altıncılıkla bitirmesi ülke çapında büyük sevinçle karşılandı. Stadyumda koşuşturan muhabirler Yang'ın dikkatini çekti. Türkçe adı Esin olan Yang, Xinhua'ya yakın zamanda verdiği bir röportajda, "Bir gün iki muhabirin Türkçe konuştuğunu duydum ve onları Türkçe selamladım. Çok şaşırdılar" dedi. Akıcı bir Türkçe konuşan Yang, muhabirlerin gereksinimlerine veya sorunlarına istekle ve hızlı çözümlerle yaklaşınca bu aralarında "çok iyi" bir dostluğun başlangıcı oldu. Maçlar sona erdiğinde, Türk ekibi ve Yang, birbirlerine telefon numaralarını ve adreslerini vererek Türkiye'de tekrar buluşma sözü verdi ve uzunca bir süre vedalaştı. Beijing Yabancı Diller Üniversitesi'nde Türkçe bölümü öğrencisi olan Yang, "Bir gün Türkiye'ye gelirsem onları arayacağıma dair yemin etmemi istediler… Onlarla bir an önce görüşmeyi gerçekten çok istiyorum" dedi.

Beijing Yabancı Diller Üniversitesi'nde Türkçe eğitimi alan ve Beijing 2022 Kış Olimpiyatları sırasında gönüllü olarak çalışan Çinli Yang Dijingwen, Çin'in başkenti Beijing'de yer alan Başkent Kapalı Stadyumu'ndaki fotoğraf yardım masasında görülüyor, 29 Ocak 2022. (Fotoğraf: Xinhua)

Çin Komünist Gençlik Birliği Beijing Yabancı Diller Üniversitesi Komitesi Sekreteri Huang Lunlun, üniversitenin 898 öğretmen ve öğrenciyi Kış Olimpiyatları'nda gönüllü çalışmaları için etkinlik mekanlarına ve 96 kişiyi de etkinlik sırasında 24 saat hizmet veren Beijing Çok Dilli Çağrı Merkezi'ne gönderdiğini söyledi. Huang Xinhua'ya, oyunlar sayesinde bu gönüllülerin spor gösterimi, medya operasyonu ve irtibat hizmetleri gibi durumlarda dil uzmanlıklarını tam olarak kullanabildiklerini söyledi. Beijing Yabancı Diller Üniversitesi'nde Türkçe öğretmeni olan Guan Bo, Xinhua'ya verdiği demeçte oyunlar sırasında şahsen tanıştığı Türk Olimpiyat takımının birkaç üyesiyle sıcak bir dostluk geliştirdiğini söyledi. 4 Mart'ta başlayacak olan Paralimpik Kış Olimpiyatları için oluşturulan gönüllüler ekibine de liderlik eden Guan, "Çin'de Türkçe okuyan Çinli gençlerin olduğunu bilmelerini istedim ve onları yüz yüze karşılayıp onlarla Türkçe konuşmak istedim" dedi.

Çin'in başkenti Beijing'deki Ulusal Stadyum'da düzenlenen Beijing 2022 Kış Olimpiyatları'nın kapanış töreninde gökyüzü havai fişeklerle aydınlanıyor, 20 Şubat 2022. (Fotoğraf: Xiong Qi/Xinhua)

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Spor Direktörü Erdem Doğan, Olimpiyat gönüllülerinin "adanmış" ve "eşsiz" bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, organizatörler ile oyunların katılımcıları arasında başarılı bir köprü kurduklarını söyledi. Doğan, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Türk takımının tüm üyelerinin Olimpiyat sürecini büyük rahatlık içinde geçirmesini sağladılar" diye konuştu.