Airbus Çin, Airbus ile Çinli ortaklarının FAL Tianjin'in üretim kapasitesini, mevcut A320 ailesi montaj tesislerini A321 model uçakları üretecek şekilde genişletmek ve geliştirmek üzerine kısa süre önce bir çerçeve anlaşma imzaladığını kaydetti. Fabrikanın genişletilmesi, tesisler ile araçların geliştirilmesi ve mesleki eğitimleri içerecek işin Temmuz 2022'de başlaması planlanıyor. Yeni iş, FAL Tianjin'in üretim miktarını etkilemeyecek.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Airbus Çin Baş İşletme Görevlisi (COO) Michel Tran Van, "Airbus'ın bu hamlesi, A321 serisi tek koridorlu uçaklara yönelik küresel talebi, özellikle de Çin pazarından gelen talebi karşılamayı amaçlıyor. Aynı zamanda, Airbus ve Çin arasındaki endüstriyel ve tedarik zinciri işbirliğini genişletmede belirgin bir ilerlemeye de işaret ediyor" diye konuştu.

Airbus'ın A320 ailesinden uçakların montajı için dünya genelinde dört tesisi bulunuyor. Bunlar Fransa'nın Toulouse, Almanya'nın Hamburg, Çin'in Tianjin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama bölgelerinde bulunuyor. Hamburg ve Alabama'nın Mobile kentindeki tesisler A321 üretme kapasitesine de sahip.

Avrupalı uçak üreticisi, bu bölgelerdeki endüstriyel kapasitesini artırarak A321 model uçaklara yönelik talebi karşılamayı amaçlıyor. Şirket, Çin'in kuzeyindeki Tianjin Belediyesi'nde bulunan Airbus A320 ailesi son montaj hattını 2008'de faaliyete almıştı. Airbus, 2020 yılı sonu itibarıyla buradaki tesiste 500'den fazla ticari uçağın montajını ve teslimini gerçekleştirdi. Airbus, 2020 yılında Çin'e toplam 99 ticari uçağın teslimatını gerçekleştirdi. Bu da Airbus Çin'in verdiği bilgiye göre şirketin küresel teslimatlarının yüzde 17,5'ini oluşturuyor.

Editör: İRFAN KARSLI