Ahtapotlar En Esnek Canlılar olarak, Robotlara ilham verebilir!

Chicago Üniversitesi'nin (UChicago) internet sitesinde Pazartesi günü yayımlanan bir çalışmaya göre, ahtapotlar dünyada bilinen en esnek uzantılara sahip canlılar. Chicago Üniversitesi'ne bağlı Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'ndaki (MBL) araştırmacılar, çeşitli zorluklarla karşı karşıya bıraktıkları 10 ahtapotu aylar boyunca filme aldı. Kol hareketlerinin 16 bin 563 örneğini kaydetti.

Şaşırtıcı bir şekilde sekiz kolun tamamı kol boyunca eğilme, burulma, uzama ve kısalma olmak üzere dört çeşit deformasyonu da gerçekleştirebiliyordu. Dahası, her hareket sağa, sola, yukarı, aşağı, kendi etrafında 360 derece dönmek gibi birden çok yönde gerçekleştirilebiliyordu. Özellikle dikkat çekici olansa eğilme,
kısalma ya da uzama sırasında her bir kolda saat yönünde veya saat yönünün tersine burulma gerçekleşebilmesiydi. Bu kıvrımlı güçlü kol kıyas kabul etmez, istisnai bir esnekliğe sahipti.

Araştırmanın eş yazarı ve MBL'nin kıdemli bilim insanlarından Roger Hanlon,
"Bu detaylı analizler, bir sonraki adımda ahtapot kollarının nörolojik kontrollerini ve koordinasyonlarını belirlemeye yardım edebilir ve bir sonraki nesil yumuşak robotların yaratımına ilham verebilecek tasarım ilkelerini ortaya çıkarabilir" dedi.
Halen çoğu robot kolu katı malzeme ve muhtelif eklem parçalarından yapılıyor ve hepsinin dezavantajı var.
Ahtapotlar gelecekteki robot tasarımları için yeni bir model sunuyor. Ahtapot kolları insan dili ve fil hortumuyla benzer işleyişe sahip. Bu kemiksiz kaslar çeşitli düzenlemelerle sıkıştırılamayan su gibi davranarak hareket sağlar. Çalışma ahtapot kolunun tamamında motor kontrolü incelemek için bir temel oluşturuyor.

Çin'deki TV ve çevrimiçi videolara 2 yıl içinde ultra yüksek çözünürlük hakim olacak Çin'deki TV ve çevrimiçi videolara 2 yıl içinde ultra yüksek çözünürlük hakim olacak

Yumuşak, çok esnek robot kolları, çökmüş binalar gibi yapı ve düzenden mahrum ortamların incelenmesi ya da beslenme ve solunum yollarının daha hassas muayenesi gibi birçok yeni uygulamayı mümkün kılabilir. Çalışma Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

Editör: İRFAN KARSLI