Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) düzenlediği Afrika Markası Zirvesi'ne katılan Afrikalı bakanların Perşembe günü yayınladıkları tebliğde, an itibarıyla Kovid-19 sebebiyle zor günler yaşayan kıtadaki turizm sektörünü canlandırmak adına bir çözüm bulmak için birlikte çalışmak hususunda anlaştıkları duyuruldu.

Afrikalı bakanlar, BMDTÖ zirvesi aracılığıyla Afrika üye devletlerinin kıta genelinde turizm için yeni bir anlatı kurmak adına birlikte çalışacakları taahhüdünde bulundu. Bakanlar, bu taahhüdün ekonomik toparlanmayı sağlamak için kıtanın turizm potansiyelini daha iyi gerçekleştirmek amacı taşıdığını ifade etti.

Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor

BMDTÖ'den yapılan açıklamada, "BMDTÖ ve üyeleri, kıtanın olumlu, insan merkezli hikaye anlatıcılığı ve etkili markalaşma aracılığıyla yeni küresel kitlelere ulaşmasını desteklemek için Afrika Birliği ve özel sektörle birlikte çalışacak" ifadelerine yer verildi.

Zimbabve ve Zambiya sınırında bulunan Victoria Şelalesi, 24 Şubat 2019. (Fotoğraf: Peng Lijun/Xinhua)

BMDTÖ, turizmin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmanın en büyük destekleyicisi olarak görüldüğü kıtada ilk kez düzenlenen Afrika Markasını Güçlendirme Bölgesel Konferansı'na yönelik yüksek düzeyli delege katılımını memnuniyetle karşıladı. Ev sahibi ülke Namibya'nın siyasi liderliğin yanı sıra kıta genelindeki özel ve kamu sektörü liderleri de konferansa katılım gösterdi.

BMDTÖ Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, turizmi yeniden başlatmanın yanı sıra "yeniden düşünmek" konusundaki kararlılığa dair de memnuniyetini dile getirdi. Pololikashvili, "Afrika'daki turizm noktaları, kıtanın canlı kültürü, genç enerjisi, girişimci ruhu ve zengin mutfağını tanıtmak ve desteklemek konusunda öncü olmalı" dedi.

Turizmden sorumlu Afrikalı bakanların imzaladığı Windhoek Taahhüdü, arka plandaki bir dizi atölye ve bakanlığa bağlı bir düşünce kuruluşuyla ön plana insanı koyuyor. BMDTÖ'nün Afrikalı üyeleri, Afrika Markası'nı destekleyen Windhoek Taahhüdü'nü oybirliğiyle kabul etti. Bakanlar, "Windhoek Taahhüdü'nün şartları kapsamında üyeler, yerel toplulukların yanı sıra kamu ve özel sektörden paydaşları da kıta genelinde yeni ve ilham verici bir turizm anlatısı inşa etmek için bir araya getirecek" açıklamasında bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI