Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

NAİROBİ, 26 Ağustos (Xinhua) -- Haziran ayı sonu itibarıyla Afrika Boynuzu'nda yaklaşık 25 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi.  Doğu Afrika'da bölgesel bir örgüt olan Hükümetler Arası Kalkınma Kurumu ve Uluslararası Göç Örgütü tarafından Cuma günü yayımlanan bir rapora göre bu rakam 6 ülkedeki 20 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişiyi ve 5 milyon mülteci ile sığınmacıyı kapsıyor.

Sudan'ın Omdurman şehrinde ücretsiz kahvaltı almak için toplanan yerinden edilmiş insanlar, 1 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Mohamed Khidir/Xinhua)

Rapora göre Afrika Boynuzu, dünyada zorla yerinden edilmiş en fazla kişiye ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Raporda, "Sudan'daki çatışmalar, 2023'ün sonunda 20,5 milyon olan zorla yerinden edilmiş kişi sayısının artarak 2024 ortalarında 25 milyon gibi endişe verici bir sayıya ulaşmasına neden oldu" ifadelerine yer verildi. Bölgedeki yerinden edilmiş nüfus arasında akut gıda güvensizliği ve yaygın yetersiz beslenme gözlemlendiği belirtildi. Rapora göre bölgedeki 20 milyon yerinden edilmiş kişinin yarısından fazlası Sudan'da bulunurken, onu Somali ve Etiyopya takip ediyor. Sudan'da Nisan 2023'te başlayan çatışmaların ardından 7,9 milyon insanın ülke içinde yerinden edildiğini ve bunun dünyanın en büyük ülke içinde yerinden edilme krizi olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, üçte birisi Güney Sudan'a olmak üzere Sudan'dan yaklaşık 2,3 milyon kişinin komşu ülkelere sığındığı vurgulandı.

Kaynak: rss