KABİL, 3 Ocak (Xinhua) Göstericiler, Afgan mal varlıklarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz Ağustos ayında Taliban'ın ülkenin yönetimini ele geçirmesinden sonra Afgan ekonomisi, ABD tarafından Afganistan Merkez Bankası'na ait 9 milyar ABD dolarını aşkın mal varlığının dondurulması ve Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) fonların durdurulmasından zarar gördü. Göstericiler, "El konulan paramız iade edilsin" ve "Dondurulan paramızı geri verin" yazılı pankartlar taşıdı.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti
Afganistan'ın başkenti Kabil'de protesto gösterisine katılan Afganlar, 2 Ocak 2022. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Kapıları sürgülenmiş ABD Büyükelçiliği'ne yakın diplomatik misyonların bulunduğu bir caddede Zekrullah adında bir gösterici, "Afgan halkının özel talebi ve benim talebim, dondurulan paramızın serbest bırakılması. Bu, bizim hakkımız; bize hakkımızı vermeliler. Aksi taktirde sesimizi duyuruncaya kadar gösterimize devam edeceğiz" diye konuştu. Zekrullah, göstericilerin farklı vilayetlerden geldiğini sözlerine ekledi. Göstericiler, Afganistan'ın mal varlıklarına ilişkin yasağın, uluslararası hukuka aykırı bir eylem olduğunu ve uluslararası ilkeleri ihlal ettiğini söyledi. Birkaç gün önce bir grup Afgan kadın, aynı bölgede benzer bir gösteri düzenlemişti.

Editör: İRFAN KARSLI