Yurt

Afganistan'ın iç kesimindeki Bamyan vilayetinde kötü geçen patates hasadı yoksulluğu artırdı

Xinhua'ya konuşan çiftçi Qiamudin Falah, "Patates hasadı yarıya kadar azaldı ve fiyatı da düştü" ifadelerini kullandı. Falah, "Normal bir çiftçi eskiden en az 1.000 sir (7.000...

Abone Ol

Xinhua'ya konuşan çiftçi Qiamudin Falah, "Patates hasadı yarıya kadar azaldı ve fiyatı da düştü" ifadelerini kullandı. Falah, "Normal bir çiftçi eskiden en az 1.000 sir (7.000 kg) patates hasat eder ve bir sirini (yaklaşık 7 kg) 170 afganiye (1,86 ABD doları) satardı. Ancak bu yıl hasat yarı yarıya azaldı ve 1 sirin fiyatı 92 afganiye kadar düştü" diye konuştu.

Hayal kırıklığını dile getiren Falah, Bamyan'da geçen yıl 400 bin ton patates üretildiğini, ancak hayatı felç eden kuraklık yüzünden bu yıl üretim miktarının bunun yaklaşık yarısına gerilediğini söyledi. Dağlık arazilerle kaplı vilayetteki neredeyse tüm çiftçiler hayatlarını sürdürmek için patates yetiştirdiği için yaklaşık 20 yıldır vilayetteki patates yetiştiriciliği desteklenip teşvik ediliyor. Yetkililer, patates yetiştiriciliğini teşvik etmek için Bamyan vilayetindeki çiftçilere geliştirilmiş tohumlar ve kimyasal gübre verdi.

Bamyan patateslerini destekleme ve ürün için pazar bulma amacıyla vilayet yetkilileri son dört yıldır Patates Çiçeği Kutlaması (Jashn-e-Gul-e-Kachalo) adı verilen bir kutlama yapıyordu, ancak bu yılın kutlaması henüz gerçekleştirilmedi. Çiftçiler, yoksullaşmalarına yol açacağı ve yaklaşan dondurucu kış öncesinde günlük ihtiyaçlarını satın alma imkanlarını azaltacağı için patates hasadındaki ve fiyatlarındaki düşüş yüzünden endişeli.

Ekim ayının başlarında UNICEF ile Dünya Gıda Programı tarafından yayınlanan ortak rapora göre Afganistan'ın yaklaşık 35 milyonluk nüfusunun 14 milyonu, gıda kıtlığıyla karşı karşıya ve 5 yaşın altındaki yaklaşık 3,2 milyon çocuğun yıl sonuna kadar yetersiz beslenme sıkıntısı çekmesi bekleniyor. Yerel yetkililerin söylediğine göre insani yardım sağlanmazsa Bamyan gibi dağlık bölgelerde yaşayanlar başta olmak üzere yoksul Afganlılar için dondurucu kış felaket boyutunda olabilir.