Yurt

Afganistan'daki ortaokullar ve liseler erkek öğrenciler için yeniden açıldı

Afganistan Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Orta Asya ülkesindeki ortaokullar, liseler ve medreseler ile dini okullar, Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinden b...

Abone Ol

Afganistan Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Orta Asya ülkesindeki ortaokullar, liseler ve medreseler ile dini okullar, Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinden bir aydan uzun süre sonra Cumartesi günü yeniden açıldı. Bakanlık açıklamasında, "Cumartesi günü Afganistan'ın 34 vilayetinin tamamında hem devlete bağlı hem de özel ortaokullar, liseler ve medreseler ile dini okulların erkek öğrencileri ve öğretmenlerinden okullarına dönmeleri talep edilmiştir" dendi. Bakanlık, okulların kız çocukları için ne zaman açılacağına dair bilgi vermedi. Kız ve erkek çocuklarına yönelik ilkokullar halihazırda açık, devlet üniversiteleri ise kapalı kalmaya devam ediyor.

Eğitim Bakanlığı yaptığı bir başka açıklamada da bakanlığın tüm erkek çalışanlarının Pazartesi günü itibarıyla görevlerine devam etmesi ve görev yerlerinde bulunması gerektiğini belirtmişti. Ortaokullar ve liselerin kız çocuklarına kapalı olması, bu kararı kadın haklarına aykırı olarak değerlendiren Afgan kadınları arasında kaygı yarattı.

Afganistan'daki kız öğrencilerden biri olan Nadia, "Gelecekte doktor olmak istiyorum ama eğitim alamamak beni bu hayalimden alıkoyuyor" dedi. Yerel bir okulda dokuzuncu sınıfa giden Nadia, "Okula gitmek ve eğitim almak benim doğal hakkım" diye konuştu. Taliban liderleri daha önce defalarca Afgan kadınları ile kız çocuklarının eğitim alma ve çalışma hakkı olduğunu ancak bunun Şeriat ya da İslami hukuk çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini söylemişti. Afganistan'daki kadınlar, eğitim alma ve ev dışında çalışmanın da aralarında bulunduğu haklarının garanti altına alınmasını talep ediyor.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahid, kız çocuklarına eğitim veren okulların da açılacağını ve yeni oluşturulan hükümetin kız öğrencilere yönelik eğitim için sınıflar ile öğretmenlerin nasıl ayrılması gerektiği ve okulların yeniden açılması konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.