Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, birkaç ay önce oluşturulan Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi'nin (HCNR) ilk toplantısını Cumartesi günü başlattı.

Afganistan'ın ulusal TV kanalı RTA'da canlı yayınlanan 48 üyeli HCNR toplantısında konuşan Gani, "Bugün bu tarihi toplantıyı barış görüşmeleri ikinci safhaya girerken gerçekleştirdik. Bugünkü toplantı Afganlara ve uluslararası topluma iyi bir mesaj veriyor" dedi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi'nin bu toplantısı, Afgan hükümetinin temsil heyetiyle Taliban temsilcileri arasında körfez ülkesi Katar'ın başkenti Doha'da devam eden barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin ardından gerçekleşti.

Yerel basında çıkan haberlerde, tarafların bir toplantı gündem taslağı üzerinde anlaşma sağladığı ve doğrudan barış görüşmelerinin yakında başlayacağı belirtildi.

Gani, "sürecin ikinci turuna geçmek bir başarıdır. Barış görüşmelerinde kimsenin kendi çıkarını gözetmemesi gerekir" diye konuştu.

HCNR başkanı Abdullah Abdullah da katılımcılara, Afgan halkının siyasi bir birliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ve kapsamlı bir ateşkese acil ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Abdullah, "Süreçte kişisel çıkar peşinde değilim ve hükümetin günlük işlerine bir müdahale de yok. Herkes barışa odaklanmalı... Afgan barış ve uzlaşı süreci için bölgesel işbirliğine ihtiyaç var" dedi.

Abdullah, Katar'da Taliban ile barış görüşmelerini yürüten Afgan hükümetinin temsilcilerinin, "ulusun tamamını" temsil ettikleri ve "barış süreci görevlerinde iyi iş yaptıkları" konusunda güvence verdi.

Bu sözler, 2001 sonunda yönetimden uzaklaştırılıncaya kadar ülkeyi yöneten Taliban militanlarının, hükümet güçleri yanı sıra sivillerin de öldürüldüğü silahlı isyanı yoğunlaştırdıkları bir döneme denk geliyor.

Afganistan'da bulunan Birleşmiş Milletler görev gücüne göre, Afganistan'da Ocak 2009'dan bu yana yaşanan silahlı çatışmalarda 35 binin üzerinde Afgan sivil ölürken yaklaşık 65 bin sivil de yaralandı.

Editör: İRFAN KARSLI