Dünya

Afganistan'a barış gelmesine rağmen başkent Kabil'de korku ve belirsizlik var

Nur Han fısıltıyla, "Geçen Pazar gününden beri ofisime gitmiyorum çünkü kimse bir sonraki saat veya öğleden sonra ne olacağını bilmiyor" diyor. Kabil'de Pasaport Departmanı'nd...

Abone Ol

Nur Han fısıltıyla, "Geçen Pazar gününden beri ofisime gitmiyorum çünkü kimse bir sonraki saat veya öğleden sonra ne olacağını bilmiyor" diyor. Kabil'de Pasaport Departmanı'nda çalışan 37 yaşındaki Han, bugünlerde hiçbir meslektaşının ofise dönmeyeceğini iddia ediyor. Savaştan zarar gören Afganistan'ın başkenti Kabil'in 15 Ağustos'ta Taliban savaşçılarının eline geçmesinden bu yana; çok sayıda kamu kuruluşu, okul ve üniversite kapalı.

Taliban, kamu çalışanlarını defalarca ofislerine dönmeye ve normal şekilde çalışmaya devam etmeye çağırdı ancak bankalar, okullar ve üniversiteler dahil olmak üzere hükümet ve özel sektördeki birçok ofis kapandı. Ülkenin güvenlik durumu, geçmişe göre nispeten istikrarlı olmasına rağmen Kabil halkı, mevcut barışın fırtınadan önceki sessizlik olduğu düşüncesiyle, akıbetleri konusunda endişeli görünüyor. Bir başka Kabil sakini Ahmed Navid Xinhua'ya, "Taliban şimdiye kadar bir hükümet kurmadı ve Afganistan'ın bir cumhurbaşkanı veya başka bir devlet başkanı yok. Bu da esasında bir 'iktidar boşluğu' anlamına geliyor" dedi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Kabil Havalimanı kapısı yakınında toplanan Afganlar, 22 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Rahmatullah Alizadah/Xinhua)

Navid, Taliban savaşçılarını Kabil'e barışı geri getirdiği için överken, iktidar boşluğunun Afganistan'da kaosa yol açabileceğini söyledi. "Mevcut barış ortamının fırtına öncesi sessizlik olmasından ve yeniden çatışmalara yol açmasından endişe ediyorum" diyen Navid, "Taliban'ın yakında hükümeti kurmasını umuyorum" diye ekledi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, grubun üst düzey liderlerinin geniş tabanlı bir hükümet kurmak için siyasetçilerle müzakereler yaptığını açıklamıştı.

Taliban'ın siyasi şefi Molla Abdulgani Baradar ise, Afganistan'da yeni iktidarın kurulması için ilgili siyasetçiler ve gruplarla istişarelerde bulunmak üzere Cumartesi günü Kabil'e geldi. Araba tamircisi Muhammed Hüseyin de savaşı sona erdirdiği ve Kabil'de göreceli barışı sağladığı için Taliban'ı takdir etti ve ülkedeki herkes için "barış her şey demektir ve kalıcı barış, istikrarlı iş ve düzenli gelir sağlayabilir" dedi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Kabil Havalimanı kapısı yakınında toplanan Afganlar, 22 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Rahmatullah Alizadah/Xinhua)

Xinhua'nın yaptığı röportajda, son günlerde günlük kazancının olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Hüseyin, Kabil'in düşüşünden önce günde 1.500 afgani (yaklaşık 17,6 ABD doları) ile 2.000 afgani (yaklaşık 23,5 dolar) arasında kazandığını, ancak son günlerde 500 afgani (yaklaşık 5,8 dolar) ile 1.000 afgani (yaklaşık 11,8 dolar) arasında kazandığını ileri sürdü.

Meyve satıcısı Hamidullah ise "Kabil'in düşüşünün üzerinden sekiz gün geçmesine rağmen, Taliban henüz hükümeti kurmadığı için gelecekten şüpheliyim. Silahlı muhalifler ülkenin bazı kesimlerinde hala aktif ve bunlar güvenlik sorunu yaratabilir" dedi. Afganistan'ın geleceğinden endişeli olduğunu dile getiren Hamidullah, yabancı ülkelerin Kabil'deki diplomatik misyonlarını kapalı tutmaya devam etmeleri halinde, yeni yönetimin büyük zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini de sözlerine ekledi.