Dünya

Afganistan ve Türkmenistan arasında kilit ekonomik projeler başladı

Akina-Andkhoy demiryolu projesi, Afganistan'ın Faryab vilayetindeki Akina kara limanını Afganistan-Türkmenistan sınırı boyunca Faryab'ın Andkhoy ilçesine bağlıyor. Afganistan...

Abone Ol

Akina-Andkhoy demiryolu projesi, Afganistan'ın Faryab vilayetindeki Akina kara limanını Afganistan-Türkmenistan sınırı boyunca Faryab'ın Andkhoy ilçesine bağlıyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Türkmen mevkidaşı Kurbankulu Berdimuhammedov, açılış törenine video konferans aracılığıyla katıldı.

30 kilometrelik demiryolu, Orta Asya ülkelerini iki rota üzerinden İran'ın deniz limanlarına bağlaması planlanan Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu ile bağlantılı olacak. Ortak projeler uluslararası fiber optik bağlantı projesini de içeriyor ve 500 kilovatlık enerji nakil projesi, Türkmenistan enerji şebekesini Akina üzerinden Afganistan'ın kuzeyindeki Covcan ve Belh vilayetine bağlayacak.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, yüz yılı aşkın bir sürenin ardından, ülkesinin Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini ekonomik projelerle ilerletmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afgan lider, ülkesine sağlanan güç tedarikini artırdığı ve ülkedeki barış sürecine destek verdiği için Türkmenistan'a da teşekkür etti.