Nijerya'da otobüsle kamyon çarpıştı: 40 ölü Nijerya'da otobüsle kamyon çarpıştı: 40 ölü

Taliban yetkilisi, Tolo News TV'ye verdiği demeçte, "ABD birlikleri, radar sisteminin bulunduğu bir alanın da dahil olduğu havaalanının küçük bir bölümünü kontrol ediyor" dedi. Taliban, yaklaşık iki hafta önce havaalanının ana kapısına bir özel kuvvet birliği konuşlandırmıştı. Enhamullah Samangani, "Havaalanının güvenlik ve teknik sorumluluğunu üstlenmeye hazırız" dedi.

Kontrolü ele geçirme, İslam Devleti'nin yerel kolu IŞİD-K üstlendiği, Perşembe günü havaalanının doğu kapısında gerçekleşen ve 170 Afgan ile 13 ABD askerinin hayatını kaybetmesine neden olan intihar bombası ve silahlı saldırının ardından geldi. Daha önce bir Taliban yetkilisi de Taliban'ın özel kuvvetleri ile teknik profesyonellerden ve kalifiye mühendislerden oluşan bir ekibin, ABD kuvvetlerinin ayrılmasının ardından havaalanının tüm sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Cumartesi gününden beri askeri uçakların da aralarında bulunduğu onlarca uçak havaalanından ayrıldı. Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirmesinden önce havaalanına konuşlandırılan yaklaşık 6.000 ABD ve koalisyon kuvvetinin ve bir Afgan Özel Kuvvetleri biriminin çoğunun tahliye edildiği kaydedildi. Tüm ABD ve koalisyon kuvvetlerinin, planlanan son tarih olan 31 Ağustos'ta ülkeyi terk etmesi bekleniyor.

Editör: İRFAN KARSLI