Yaşam

Afgan yetkililer, Biden'ın 11 Eylül kurbanlarının zararlarını Afgan varlıklarıyla tazmin etme kararına sert tepki verdi

KABİL, 14 Şubat (Xinhua) Taliban hükümetinin sözcü yardımcısı İnamullah Samangani Pazar günü Washington'un, 11 Eylül terör saldırıları kurbanlarının zararlarını Afganistan'ın...

Abone Ol

KABİL, 14 Şubat (Xinhua) Taliban hükümetinin sözcü yardımcısı İnamullah Samangani Pazar günü Washington'un, 11 Eylül terör saldırıları kurbanlarının zararlarını Afganistan'ın varlıklarıyla tazmin etme konusundaki "haksız" kararını eleştirdi. Samangani Xinhua'ya, "ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'ın döviz rezervinin yönetimi konusundaki son kararının, ABD'nin son derece kararmış ahlakını gösteren düşüncesiz ve adaletsiz bir intikam" olduğunu söyledi. Bu arada Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de, ABD yönetiminden ülkesinin varlıklarını iade etmesini istedi. ABD, Ağustos 2021'de birliklerini Afganistan'dan çekmesinin ardından ülkenin merkez bankasının yaklaşık 10 milyar ABD doları değerindeki varlığını dondurdu ve bu da savaştan zarar gören bu Asya ülkesinde ekonomik krizi ve yoksulluğu daha da kötüleştirdi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de müşteri bekleyen bir Afgan esnaf, 12 Şubat 2022. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Cuma günü yayınlanan bir kararnameye göre Biden, 11 Eylül terör saldırıları kurbanlarının zararlarını tazmin etmek için varlıklardan 3,5 milyar dolar tahsis edilmesi talimatını verdi ve Taliban'ın idaresindeki yönetimin rızası olmadan insani yardım olarak ek 3,5 milyar doları da Afganlara yönlendirdi. Karzai Kabil'de düzenlenen basın toplantısında, "Afganistan'ın parasını herhangi bir ad altında tutmak haksız ve adaletsizdir. O para Afganistan halkınındır… Başkan Joe Biden'ı parayı Afganistan halkına geri vermeye çağırıyorum" dedi. Afganistan Merkez Bankası (DAB) yaptığı açıklamada, Döviz Rezervlerinin bloke edilmesinin ve bu paraların başkalarına tazminat veya insani yardım adı altında tahsis edilmesinin Afganistan halkına "haksızlık" olduğunu belirterek, ABD hükümetinin dondurulmuş Afgan varlıklarının paylaştırılması kararını iptal etmeye çağırdı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Afganistan Merkez Bankası (DAB) görülüyor, 9 Şubat 2022. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Samangani, "Askeri bir yenilgiye uğrayan Amerikalılar şimdi böyle haksız bir karar alarak manevi yenilgilerini tasdik ediyorlar. Afgan varlıkları, Afganistan'ın varlıkları olduğu için Amerikalılar tarafından Afganlara tazminat veya insani yardım olarak ödenemez" dedi. Samangani, 11 Eylül 2001'de New York ve Washington'a yönelik terörist saldırılarla ilgili olarak, "Hiçbir Afgan'ın olaya dahil olmadığını, hiçbir saldırganın Afgan olmadığını, saldırılarda kullanılan uçakların Afganistan'a ait olmadığını ve saldırıların başlatıldığı toprakların Afganistan'a ait olmadığını herkes biliyor" diye konuştu. Samangani, ABD'yi Afganistan'daki 20 yıllık askeri varlığı sırasında Afganlara karşı suç işlemekle suçladı ve ABD birliklerinin 100.000'den fazla Afgan'ı öldürdüğünü söyledi.