Dünya

Afgan kadınlar Mezar-ı Şerif'te işbaşı yaptı

Habiba Amini iyi bir fırsatın ne olduğunu bilen bir girişimci. Amini'nin, aslında küçük bir fabrika denilebilecek atölyesi Mezar-ı Şerif belediye başkanı Mawlawi Qudratullah Tareq tarafından birkaç hafta önce açıldı.

Abone Ol

MEZAR-I ŞERİF, 14 Nisan (Xinhua) -- Amini geçtiğimiz günlerde Xinhua'ya, "Şimdiye dek 40 dikişçi kadına iş olanağı sağladım" dedi. Amini kadınlara evleri dışında çalışma özgürlüğü verilmesini görmekten hoşlanıyor; kendisine ve çalışmak isteyen veya buna ihtiyaç duyan diğer kadınlara verdiği destekten ötürü belediye başkanına fazlasıyla minnettar. Çünkü çalışmazlarsa aileleri aç kalabilir. Tareq Xinhua'ya, "Mezar-ı Şerif kentinde, buradaki kadınların iş ve ekonomik faaliyetlerini yerine getirmeleri için bir pazar tahsis ettik. Kısa süre önce, bir dikiş atölyesinin açılışını yaptım ve orada çalışacak 40 kadına iş olanağı sağladım" dedi. Rabia Balkhi Çarşısı, Mezar-ı Şerif'te kadınların, çoğu dükkan ve yiyecek-içecek yeri işletme olmak üzere kendi işlerini yaptıkları tek pazar. Amini mutlu bir şekilde, "Başkan Tariq çok destekleyici. Kadınların rolünü anlıyor ve onların sorunlarını çözmek için elinden geleni yapmaya hazır" diyor. Yardım kuruluşlarının raporlarına göre Afganistan'da günümüzde 22 milyonun üzerinde kişi tam açlıkla karşı kaşıya bulunuyor. Her türlü iş ilanına sayısız başvuru yapıldığı için iş bulmak neredeyse imkansız. 20 yıllık çatışma nedeniyle binlerce kişi bazıları göçmen birçoğu da sığınmacı olarak yurtdışına gitmek zorunda kaldı.

Öğrenci, öğretmen ve ev kadını birçok kadın için iş, yemek demek Taliban'ın geçtiğimiz Ağustos ayında iktidara gelmesinden bu yana çalışan kadınların statüsü hakkında sorular sorulmaya başlandı. Ticaret kademeli olarak canlanıyor ve yönetim, ülkede yatırımı olan şirket ve bireylere açıklık güvencesi verdi. Tareq, "İslam Emirliği kadınlara karşı değil ve onları çalışma haklarından mahrum bırakmıyor" diyerek şöyle devam ediyor: "Kadınlar için dikiş atölyesi açmamız kadınlara ve onların haklarına destek verdiğimizin bir kanıtı" dedi. Amini'nin atölyesinde çalışan 40 yaşında bir kadın olan Zahra Sediqi'nin, evde yemek bekleyen altı çocuğu bulunuyor. "Burada çalışmaktan çok mutluyum" diyen Sediqi şunu ekliyor: "Çocuklarıma yiyecek götürebiliyorum; nakış ve el işi yapmaktan hep hoşlanmışımdır."