Cumartesi günü Xinhua'ya konuşan 14 yaşındaki Malik, "Eskiden okula giderdim ama bugünlerde gitmiyorum çünkü savaş ve yoksulluk bizi zor durumda bıraktı. Hayatta kalmak için babam bana otlatabileceğim ve sütünü satıp aileye destek verebileceğim bir inek aldı" dedi. Üç yıldır okula gidemediğinden dolayı üzgün olduğunu ifade eden Malik, babasının işsiz olduğunu ve ailenin en büyük oğlu olarak geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek
Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir kampta Afgan çocuklar objektife poz veriyor, 20 Kasım 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Malik, para kazanmak için ineğini otlatmanın yanı sıra sokakta bir şeyler satıyor ve müşterilerin eşyalarını taşıyor. 14 yaşındaki Malik, çalışan çocukların ve yoksulluğunun başlıca nedeninin savaş olduğunu ve son 40 yılda savaşlarda her şeyin yok edildiğini söyledi. Okul sonrası çalışmak zorunda olan ilkokul beşinci sınıf öğrencisi Aminullah Popalzai ise eğitiminden endişe ediyor. Popalzai, "Yaşlı babamın işi ve geliri yok. Bu yüzden aileme destek olmak için çalışmam gerekiyor" dedi. Küçük çocuk, ailesinin üzerindeki yük artarsa bir gün okulu bırakmak zorunda kalmaktan korkuyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir kampta bir Afgan çocuk kardeşini kucağında taşıyor, 20 Kasım 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Kabil'de yaşayan Aziz ise, "Çocuklarımızın eğitime ihtiyacı var, uluslararası toplumdan Afganistan'daki çocukların okula gitmesini desteklemesini talep ediyorum" dedi. Aziz'e göre ülkede çok sayıda Afgan çocuğun evine ekmek getiren yok, bu nedenle yarım gün okula gidip yarım gün ailelerini geçindirmek için çalışmak zorundalar.

BM yardım kuruluşlarına göre bugün aralarında çocukların da bulunduğu 22 milyondan fazla Afgan, akut gıda kıtlığı ile karşı karşıya bulunuyor. Söz konusu kuruluşlara göre savaştan büyük zarar gören ülkeye insani yardım ulaştırılmasının gecikmesi, önümüzdeki kış büyük bir felakete yol açabilir.

Editör: İRFAN KARSLI