Dünya

AfCFTA: Afrika kıtasındaki ticareti kolaylaştırmak için kıtasal ödeme sistemlerini teşvik ediyoruz

AfCFTA Genel Sekreteri Wamkele Mene, Xinhua'ya verdiği mülakatta Pan-Afrika Ödeme ve Mutabakat Sistemi'nin (PAPSS) ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak için 2021 sonu it...

Abone Ol

AfCFTA Genel Sekreteri Wamkele Mene, Xinhua'ya verdiği mülakatta Pan-Afrika Ödeme ve Mutabakat Sistemi'nin (PAPSS) ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak için 2021 sonu itibarıyla hazır olacağını söyledi. Genel Sekreter, PAPSS'ın Afrika kıtası içinde gerçekleşen ticaret ve ticari ödemeler için geliştirildiğini ve pilot uygulamanın halihazırda bazı Batı Afrika ülkelerinde yürütüldüğünü ifade etti.

"PAPSS pilot uygulaması altı Batı Afrika ülkesindeki gayet iyi gidiyor ve yıl sonuna kadar kıta çapında uygulamaya geçilecek" diyen Mene, PAPSS'ın tüm kıta içinde ticareti kolaylaştıracağını ve AfCFTA kapsamında ticaret yapan işletmelerin bunu "uygun maliyetli bir platform" üzerinden yapabileceğini sözlerine ekledi.Afrika İhracat ve İthalat Bankası ile işbirliği içinde geliştirilen platform, ödemelere kolaylık getirecek ve kıta içindeki resmi olmayan büyük sınırlar arası ticari faaliyetleri resmileştirecek.

Mene, PAPSS'ın ayrıca "basit, düşük maliyetli ve risk kontrollü bir ödeme, takas ve uzlaştırma sistemi aracılığıyla Afrika ülkeleri arasındaki ticareti ve diğer ekonomik faaliyetleri kolaylaştırmak için mevcut yüksek maliyetli ve uzun muhabir bankacılık ilişkilerine alternatifler sağlayacağını" söyledi. Mene, ticaret anlaşmalarıyla ilgili bazı karmaşıklıkların AfCFTA'nın kıta genelinde tam olarak uygulanmasını geciktirdiğini de kaydetti.

Ticaretin çoktan başladığı Güney Afrika, Kenya ve Mısır gibi ülkelerin arasına girmek için diğer ülkelerin de anlaşmalarını tamamlayacakları konusunda iyimser olan Mene, "Ticaret anlaşmaları çok karmaşıktır, bu nedenle sistemin müzakereleri sonuçlandırabilmesi için sabır gerekir. Ancak Kenya, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkeler kendi özel sistemlerine sahipler ve sınırlarından taşınacak mallar için pazar erişimi sağlamaya hazırlar" diye konuştu.