Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar

SANGİN, 2 Mart (Xinhua) -- ABD önderliğindeki koalisyon güçleri geçen yıl Afganistan'dan kaçmış olsa da işgal sırasında Afgan halkına karşı işlenen ayrım gözetmeksizin öldürme ve yaygın vahşet, mağdurlar ve ailelerinin yıllar boyunca aklından çıkmayacak. Abdul Wajid, Helmand eyaletinin güneyinde toplu katliama tanık oldu. Otuzlu yaşlarında olan Wajid yakın zaman önce Xinhua'ya verdiği demeçte, "20 yıl boyunca öldürme, yıkım ve terörü izledik. İşimiz, ticaretimiz, ekonomimiz ve tarımımız sıfırlandı" dedi. Sangin ilçesinde bombalanmış bir binanın önünde duran Wajid, gece gündüz her yönden saldırıya uğradıklarını hatırlatarak, "Korkunçtu. Sokaklar halkımızın cesetleriyle doluydu" dedi.

Afganistan'ın Helmand eyaletinde yer alan Sangin ilçesinde insanlar bir camiden çıkıyor, 27 Şubat 2022. (Fotoğraf: Arghand/Xinhua)

ABD'nin teröristlerin peşinde olduğu ve ülkeyi yeniden inşa etme iddialarını reddeden Wajid, her yerdeki yıkıma işaret etti. Evler, dükkanlar ve çarşılar ayrım gözetmeksizin bombalandı. Wajid, "Birliklerin işi gücü bizi öldürmekti. İnsanlar paramparça oldu. Aileleri cesetleri bulamadı" dedi. "Düğünleri havadan hedef aldılar ya da karadan havanla vurdular. Merhamet etmediler. Sığırlarımızı, tavuklarımızı, çocuklarımızı esirgemediler." New York ve Washington D.C.'ye yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından ABD, Afganistan'ı El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yataklık etmekle suçlamış ve Ekim 2001'de ülkeyi işgal etmişti.

Afganistan'ın Helmand eyaletinde yer alan Sangin ilçesinde ABD hava saldırılarında harap olan bir çarşı, 27 Şubat 2022. (Fotoğraf: Arghand/Xinhua)

Afganistan'daki 20 yıl boyunca, aralarında 2400'den fazla ABD askerinin de bulunduğu binlerce yabancı asker hayatını kaybetti. Binlercesi Sangin'de olmak üzere sayısız Afgan öldürüldü. Abdul Ghani, ABD kuvvetleri yıllar önce kente geldiğinde zaten yaşlıydı. Abdul Ghani, "Ailemden altı kişiyi öldürdüler ve beni evimden kovdular. Çocuklar dahil her şeyi geride bırakmak zorunda kaldım" diye konuştu. Ghani ve onun gibi pek çok kişi, yıkılmış evlerini yeniden inşa etmek şöyle dursun, günlük yaşamını sürdürmek için bile desteğe ihtiyaç duyuyor. Abdul Ghani "Amerikalılar buraya ülkeyi inşa etmeye değil, yıkmaya geldi" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI