TAHRAN, 9 Mart (Xinhua) -- İranlı damar cerrahı Ali, "Geçmişte kolaylıkla erişilebilen tıbbi cihazların birçoğunu artık elde etmek çok güç" diyor ve kötüleşen durumdan Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan insanlık dışı geniş kapsamlı yaptırımları sorumlu tutuyor.

Haber için röportaj yapılan diğer kişiler gibi sadece adını veren Ali, özellikle cerrahi dikiş aletleri, cerrahi zımbaları, anjiyograf cihazları ve stentler gibi İran'da yerli ikamesi olmayan tıbbi malzeme sıkıntısının İranlı hastalar için pek çok sorun yarattığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang: Ukrayna konusundaki tarafsız ve adil tutumumuz sürüyor Çin Dışişleri Bakanı Wang: Ukrayna konusundaki tarafsız ve adil tutumumuz sürüyor

Eski Başkan Donald Trump döneminde Amerika Birleşik Devletleri 2018 yılında, 2015'te imzalan nükleer anlaşmadan çekildi ve İran İslam Cumhuriyeti'ne geniş kapsamlı yaptırımlar uygulayarak İran'ın, aralarında çok sayıda ilaç ve hatta hayat kurtaran cihazların bulunduğu tıbbi malzemeleri ithal etmesini zorlaştırdı.

Tahran'daki bir hastanede ameliyathane amiri olarak görev yapan Meryem, "İran'ın sağlık sektöründe her şey yaptırımlardan olumsuz etkilendi" dedi.

Meryem bir başka sorunun, bir tıbbi cihaz bozulduğunda, onarımın yüksek maliyetli olması ve hatta bazen yurtdışından yedek parça ithali gerektiği için imkansız hale gelmesi olduğunu söyledi.

Meryem, "Bu durum, yaptırımlardan önce İran'da faaliyet gösteren yabancı şirketlerin ürünleri için garanti ve satış sonrası hizmetler sunduğu gerçeğiyle taban tabana zıt" dedi.

Gerçekten de, ABD'nin yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesinin ardından, birçok yabancı şirket Washington'un cezalarından korktukları için İran'dan kaçtı ve böylece satış sonrası hizmetleri iptal etti.

Ancak Meryem, ABD'nin yaptırımlarının bir dizi İranlı şirketin tersine mühendislik yoluyla gerekli cihazları üretmeye başlamasına neden olduğunu ve bunun da yerli üretimde artışa yol açtığını kaydetti.

Tıbbi malzemeler üreticisi ve ihracatçısı olan biyomedikal mühendisi Ahmed de, ABD'nin geniş kapsamlı yaptırımlarını kınadı ve bunların modern teknolojilerin İran'a transferini engellemenin yanı sıra İran ile dünyanın geri kalanı arasında zaten var olan uçurumu daha da genişlettiğini söyledi.

Örneğin, askeri sistemlerde kullanılabilecek teknolojiyi içerdikleri gerekçesiyle bu tür cihazların İran'a ihraç edilmesi ABD tarafından yasaklandığı için İran, tümörlerin ve bazı hastalıkların seyrini ve tespitini daha ileriye taşıyan gelişmiş cerrahi mikroskopları ithal edemiyor.

Ahmed, benzeri gerekçelerle uygulanan ABD yaptırımlarının, İran'ın genel olarak modern teknolojilerle donatılmış diğer birçok tıbbi cihazı ithal etmesini engellediğini de sözlerine ekledi.

Ancak Ahmed, İran ve 2015 nükleer anlaşmasının önde gelen tarafarının, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki nükleer anlaşma görüşmelerini yeniden canlandıracak bir anlaşmaya yaklaşması nedeniyle ABD yaptırımlarının yakında kaldırılacağına dair iyimserliğini dile getirdi.

Ahmed, yaptırımlar kaldırılır kaldırılmaz İran'ın ileri tıbbi cihaz ithalatının canlanabileceğini ve tıp alanında yurt içinde geliştirilen teknolojilerini ileriye taşıyabileceğini söyledi. Ahmed, "Daha iyi bir gelecek için umudumu kaybetmeyeceğim" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI