ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, "Hem ekonomik nedenlerden hem de Çin'le verimli bir ilişkiye sahip olma isteğimizden dolayı ABD'nin Shanghai'da bulunmasının çok önemli olduğunu düşündük" dedi.

SHANGHAİ, 14 Kasım (Xinhua) -- ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, ABD resmi heyeti ile işletmelerinin yakın zamanda düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na (CIIE) katılımının, ABD'nin "Çin ile daha istikrarlı ve üretken bir ilişki kurmaya olan ilgisini" gösterdiğini belirtti. ABD 200'den fazla işletme ve katılımcıyla, fuarın ilkinin düzenlendiği 2018 yılından bu yana en geniş katılımını gerçekleştirirken, katılımcılardan 17'si ilk kez ABD hükümeti öncülüğünde ABD Gıda ve Tarım pavyonunu kurdu.

Çin'de düzenlenecek 3. Küresel Dijital Ticaret Fuarı'nda 400'den fazla yeni ürün ve teknoloji tanıtılacak Çin'de düzenlenecek 3. Küresel Dijital Ticaret Fuarı'nda 400'den fazla yeni ürün ve teknoloji tanıtılacak

CIIE sırasında Xinhua ile söyleşi yapan Burns, "Hem ekonomik nedenlerden hem de Çin Halk Cumhuriyeti ile verimli bir ilişkiye sahip olma isteğimizden dolayı ABD'nin Shanghai'da bulunmasının çok önemli olduğunu düşündük" dedi. "Bu yıl fuarda en fazla işletme ve katılımcı sayısı bizde. Sayımız diğer tüm ülkelerinkinden fazla" diyen Burns, "ABD'nin bu ilişkiye olan bağlılığını" bir kez daha teyit etti. İki yönlü ticaretin "ABD ekonomisinin genelindeki çok önemli alanlara yayıldığını" kaydeden Burns, Çin'in şu anda ABD'nin üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi. "Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz önemli" diyen Burns, 2022 yılındaki iki yönlü ticaretin 1970'lerden bu yana ilk kez rekor seviyeye ulaştığını ifade etti.


Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde düzenlenen 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'ndaki (CIIE) Pfizer standı, 8 Kasım 2023. (Fotoğraf: Li Mengjiao/Xinhua)

Burns, "Görünüm hakikaten harika. Çıtanın yükseldiğini ve ticaretin arttığını söyleyebilirim. Bunun aynı zamanda ABD'nin diplomatik ve siyasi çıkarlarına da hizmet ettiğini düşünüyorum" dedi. Büyükelçi, "İki ülke arasındaki ekonomik bağları koparmak yerine, ABD ile Çin arasındaki iki yönlü ticareti ilerletmeye" çalıştıklarını kaydetti. Burns, ABD'nin "Beijing ve Washington arasındaki ilişkilerde istikrara" ihtiyaç duyduğunu ve iki tarafın son altı ay içinde bunu başarmaya başladığını ifade etti. İki taraf arasında son dönemde gerçekleştirilen bir dizi yüksek profilli toplantıya değinen Burns, "ABD-Çin ilişkilerini istikrara kavuşturmamıza yardımcı oldular" diyerek temasların devam edeceğini söyledi.

Burns, "Mississippi Nehri civarındaki 6 kentin belediye başkanları, Yangtze Nehri Deltası'ndaki belediye başkanlarıyla burada bir araya geldi. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da Çin'i ziyaret etti. Ayrıca 2019'dan bu yana ilk kongre heyetimizi ağırladık" dedi. Büyükelçi, "Elbette fikir ayrılığı yaşadığımız pek çok mesele var. Bu meseleler hala mevcut ve önem arz ediyor. Ancak en üst düzeylerde daha iyi iletişim kurma becerisi geliştirdik ve bundan memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. (Xinhua muhabiri Ma Qian) 

Editör: Şeymanur Erbay