ABD'li The Olympian haber portalının Salı günü bildirdiğine göre ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla başlatılan Kovid-19'un kökenleri konusundaki 90 günlük istihbarat gözden geçirmesinin, koronavirüsün ilk olarak nasıl ortaya çıktığı konusunda çok güvenilir bir sonuca ulaşmadan büyük ölçüde başladığı noktada kalması bekleniyor.

Gözden geçirme başladığında istihbarat kuruluşları bu gözden geçirmenin "çok güvenilir bir tespitle" bitmesini beklemiyordu. İstihbarat kuruluşları, bu ifadeyi analizlerindeki güvenilirlik düzeyini anlatmak için kullanıyor. Söz gelimi ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Ekim 2002'de yaptığı bir değerlendirmede ABD liderliğinde yürütülen ve popüler olmayan Irak savaşından önce Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu "yüksek bir güvenilirlikle muhakeme etmişti."

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla açıklama yapan bazı hükümet yetkilileri, başkanın belirlediği son tarihe sadece birkaç hafta kalmasına karşın yaklaşan gözden geçirmede herhangi bir görüş değişikliği olmadığını söyledi. Yetkililer, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün koordinasyonunda gözden geçirmeyi yürüten 17 istihbarat kuruluşunun, Mayıs'taki görüşlerinden büyük oranda farklı bir sonuca ulaşmasının pek olası olmadığını dile getirdi.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Editör: İRFAN KARSLI