Irak Başbakanı Mustafa el- Kazımi Cuma Günü, yaklaşık 17.000 yağmalanmış eserin ABD'den geri alınmasının ardından, Bağdat'taki Irak Müzesi'nin yeniden açılması talimatını verdi. El-Kazımi; resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "17.000 Irak eserinin iadesinin ardından Irak Müzesi'nin halka ve araştırmacılara yeniden açılması talimatını verdim" dedi.

Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu
Irak Müzesi'nde bulunan, antik Babil kentinin İştar Kapısı'ndaki efsanevi bir hayvan sembolü görülüyor, 19 Eylül 2019. (Fotoğraf: Zhang Miao/Xinhua)

Irak Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanı Hasan Nazım, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geri kazanılan tabletlerin 4500 yıl öncesine dayandığını ve Sümer uygarlığı dönemindeki ticaret alışverişlerini belgeleyen çivi yazısıyla yazılmış kayıtlar içerdiğini söyledi. El-Kazımi ve heyeti, ABD'ye yönelik birkaç günlük ziyaretin ardından Perşembe günü Bağdat'a dönerek 17.000 eseri geri getirdi. Resmi istatistiklere göre, 2003 yılında Saddam Hüseyin rejiminin ABD önderliğindeki birlikler tarafından devrilmesinin ardından; Taş Devri, Babil, Asur dönemleri ve İslami döneme ait yaklaşık 15.000 parça kültürel eski eser, yağmacılar tarafından çalındı veya tahrip edildi.

Nemrut arkeolojik alanında bulunan Asur kabartması görülüyor. 13 Haziran 2019. (Fotoğraf: Xinhua)

2014 yılında IŞİD militanlarının Irak'ın kuzey ve batısındaki geniş toprakları işgal etmesinin ardından, Musul Müzesi ile Hatra ve Nimrud antik kentleri de yok edilmiş, çok sayıda antik eser kaçırılmıştı. Irak'ta 10.000'den fazla yerleşim yeri resmen arkeolojik sit alanı olarak kabul ediliyor, ancak bunların çoğu korunmuyor ve hala yağmalanıyor.

Editör: İRFAN KARSLI