Çin'in ABD'deki Büyükelçiliği tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, bir bilim meselesi olan Kovid-19'un kökenini araştırma konusunu siyasallaştırmanın, yalnızca virüsün kökenini bulmayı zorlaştırmakla kalmayıp, "siyasi virüs"e serbestlik tanıyarak pandemi konusunda uluslararası işbirliğini ciddi şekilde engellediği belirtildi. Büyükelçilik sözcüsü, yaptığı açıklamada, "Kovid-19'un kökeninin izini sürmeyle ilgili olarak, gelecekte beklenmedik salgınlarla daha iyi başa çıkabilmek amacıyla gerçeklere ve bilime saygı temelinde uluslararası işbirliği çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Sözcü, "İnsan sağlığını gözeten bir sorumluluk duygusundan yola çıkarak, dünya çapında ortaya çıkan tüm erken Kovid-19 vakalarının kapsamlı bir şekilde araştırılmasını ve tüm dünyada birtakım gizli üs ve biyolojik laboratuvarların kapsamlı bir şekilde incelenmesini destekliyoruz" dedi. Sözcü, "Bu tip bir araştırma ve inceleme eksiksiz, şeffaf ve kanıta dayalı olacak ve işin esasını ortaya çıkararak her şeyi açıklığa kavuşturacaktır" diye konuştu.

ABD'nin başkenti Washington D.C.'deki National Mall'da bir adam bisiklete biniyor, 6 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Ting Shen/Xinhua)

Sözcü, son zamanlarda bazı insanların dünyada Kovid-19'un kökeninin izini sürmekle ilgili olarak eski bir numara olan siyasi aldatmacaya başvurduklarını belirtti. Sözcüye göre, karalama kampanyası ve suçu başkasına atma geri dönüyor ve "laboratuvar sızıntısı" konusundaki komplo teorisi yeniden gün yüzüne çıkıyor.

Sözcü, geçen yıl Kovid-19'un patlak vermesinden bu yana bazı siyasi güçlerin, kendi halklarının acilen pandemiyle savaşma ihtiyacını ve bu cephedeki uluslararası işbirliği talebini görmezden gelerek siyasi manipülasyon ve suçlama yarışına takıldıklarını ve bunun da trajik biçimde birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti.

Sözcü, "Geçen yıldan alınan ders hafızamızda hâlâ taze. Pandemi günümüz dünyasında hala büyük hasara yol açarken ve uluslararası toplum ülkeler arasında daha fazla koordinasyon beklerken, bazı insanlar eski senaryolarına geri dönüyorlar" diye konuştu.

Sözcü, "İster istemez merak ediyoruz, bu acı dersi bu kadar çabuk mu geride bıraktılar? Yoksa trajedilerin tekrarını mı görmek istiyorlar? Bu tür sorumsuz davranışlarla kendi insanlarıyla nasıl yüzleşebiliyorlar? Uluslararası toplumla nasıl yüzleşebiliyorlar? Ve insan vicdanıyla nasıl yüzleşebiliyorlar?" dedi.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Editör: İRFAN KARSLI