Amerika Birleşik Devletleri'nde Kovid-19 aşılarının ilk dozunu yaptıran insanların günlük sayısı, geçen yılın Aralık ayında ülkede aşıların kullanıma sunulmasından bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Uzmanlar, çok sayıda aşılanmamış insan için acilen ilk adımın atılması gerektiğini vurguladı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) en son verilerine göre, Ağustos ayının ortasından bu yana ilk doz aşıyı olan insanların günlük sayısı azalırken Salı günü 25.336 kişi ile şu ana kadar görülen en düşük seviyeye indi. Ortalama günlük ilk doz aşı uygulama sayısı geçen haftaya göre yüzde 15 azaldı.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Yavaşlama, son pandemi dalgasının ülkede gevşeme belirtileri göstermeye devam etmesinin ardından geldi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki günlük yeni Kovid-19 vaka sayısı, yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantının getirdiği Eylül ortasındaki zirveden bu yana ülke genelinde yaklaşık yüzde 60 oranında düştü.

Fakat bazı kuzeydoğu eyaletlerinde vaka sayılarında artış görülüyor. CDC verilerine göre ülkede hala her gün ortalama 70.000 civarında vaka kaydedilirken 1.000'den fazla can kaybı yaşanıyor. Çarşamba günü itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 191 milyon kişi tam olarak aşılandı ve bu sayı tüm nüfusun yüzde 57,5'ini oluşturuyor. Yaklaşık 14,4 milyon kişiyse güçlendirici dozu yaptırdı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) danışmanları Salı günü 5 ila 11 yaş arası çocuklar için Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının onaylanmasını tavsiye etti. Danışmanlar, bu genç nüfus için aşının faydalarının risklerden daha fazla olduğunu tespit etti. Bu konuda son kararı FDA ve CDC verecek. Onay verildiği takdirde bu, ABD'de küçük çocuklar için ilk Kovid-19 aşısı olacak. Sağlık uzmanları, küçük çocuklara Kovid-19 aşılarını yapmanın pandeminin gidişatını etkileyebileceğini belirtti. Bununla birlikte, aşılanmamış geniş nüfusu ilk adımı atmaya ikna etmek, pandemiyi sona erdirmenin anahtarı olmaya devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI