NEW YORK, 1 Aralık (Xinhua) ABD'de uzmanlardan oluşan bir heyet, Salı günü yaptığı oylamada ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA), Merck firmasının yüksek riskli yetişkinler için ürettiği ve Omikron da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede yer alan varyantlara karşı etkili olabilecek yeni bir antiviral ilaç sınıfının ilki olan Kovid-19 hapına onay vermesini az oy farkıyla tavsiye etti. The New York Times gazetesi, molnupiravir diye bilinen ilacın ağırlıklı olarak Delta, Mu ve Gamma varyantlarından kaynaklanan hastaneye kaldırılma ve ölüm risklerinin azaltılmasında etki gösterdiğini bildirdi.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Merck, molnupiravir'in geçtiğimiz günlerde tespit edilen Omikron varyantına karşı da etkili olup olmadığını incelemeyi planlıyor. Antimikrobiyal İlaçlar Danışma Komitesi diye bilinen uzmanlar kurulu, FDA'nın molnupiravir'in yaşlı ve ağır hastalıklara karşı vücut savunması azalan sağlık durumlarına sahip hastalarda kullanımına izin vermesini 10'a karşı 13 oyla tavsiye etti. Hap, Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç gün içerisinde onay alabilir ve yıl sonuna kadar satışına başlanabilir. Şirket geçtiğimiz hafta yapılan son analizlerde, ilacın yüksek riskli kişilerde hastaneye kaldırılma ve ölüm riskinin azaltılmasında yaklaşık yüzde 30 etkili olduğunun bulunduğunu söyledi.

Bu oran, ilk olarak Ekim ayında açıklanan ön verilere ilişkin geçici bir değerlendirmenin ardından duyurulan yüzde 50 etkinlik seviyesinin altında bulunuyor. FDA önümüzdeki haftalarda Pfizer'ın Paxlovid adıyla ürettiği benzer bir hapa da yeşil ışık yakabilir ancak kuruluş henüz harici danışmanlarının bu ilacı görüşmek üzere toplanması için bir tarih saptamış değil. Pfizer'ın hapının hastaneye kaldırılma ve ölüm riskini azaltmada yüzde 89 etkiye sahip olduğu bildiriliyor. Dünya genelinde sağlık yetkilileri, ağır vaka sayısının azaltılması ve ölümlerin önüne geçilmesinde yeni haplara büyük önem veriyor. The New York Times'ın haberinde, "Omikron ağır enfeksiyonlarda hızlı bir yükselişe neden olursa, bu durum (yeni hapları) daha da önemli hale getirebilir" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI