ABD, Kovid-19 aşılarının ilk dozlarını, pandeminin başlamasından itibaren virüsten büyük darbe alan uzun süreli bakım tesislerindeki (USBT) kişilere Pazartesi günü vermeye başladı.

Utah, Massachusetts, Wisconsin, Rhode Island ve Georgia'nın da içinde bulunduğu eyaletler, söz konusu tesislerdeki hastalara ve personele Kovid-19 aşıları yapmaya başladı. CVS ve Walgreens gibi Amerikan eczane zincirlerinin, USBT'ler ve huzurevi sakinleri ile personeline aşıları temin etmesi bekleniyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Kovid-19 aşısının ilk uygulanacağı gruplar arasına USBT sağlık personeli ve hastalarının dahil edilmesini tavsiye etmişti. Ülke genelinde bu ayın başında iki Kovid-19 aşısının piyasaya sürülmesinden bu yana, ön safhada görevli sağlık çalışanları aşı yapılacaklar arasında ilk sırada yer aldı.

American Health Care Association ve National Center for Assisted Living'e göre, haftada yaklaşık 20 bin vaka ve yaklaşık 5 bin ölüm bildirilen USBT'lerdeki koşullar yeniden kötüleştiğinden bu haftadan başlamak üzere tüm çabalar söz konusu tesisler üzerinde yoğunlaştırıldı.

CDC web sitesinde, "USBT sakinlerinin aşılar hazır olur olmaz Kovid-19 aşısı olmalarını sağlamak, Kovid-19'dan ölme riski en yüksek olanların hayatlarını kurtarmaya yardımcı olacaktır" ifadesine yer verildi. CDC tarafından Pazartesi günü güncellenen rapora göre, 6 Kasım itibarıyla ABD'deki USBT sakinleri ve personeli arasında yaklaşık 569 bin ila 616 bin Kovid-19 vakası ve 91 bin 500 ölüm bildirildi. Bu rakam, ülke genelinde ölümlerin yüzde 39'unu oluşturuyor.

Huzurevleri, ABD'deki pandeminin merkez üssü haline geldi. Çoğu huzurevi, pandeminin ilk günlerinden itibaren ziyaretçilere kapatıldığından, ev sakinleri kendilerini yalnız ve izole edilmiş hissetti.

Utah Sağlık Departmanı İletişim Direktörü Tom Hudachko, "Artık uzun süreli bakım tesislerine, hastane dışı sağlık hizmetlerindeki iş gücüne ulaşabildiğimiz için aşılama açısından önemli bir hafta olacağını tahmin ediyoruz" dedi.Hudachko, aşının tesislerin tamamına bir hafta içinde sağlanamayacağını ancak sürecin başladığını belirtti.

CDC, Aralık ayının başlarında, erken Kovid-19 aşıları için aşamalı bir dağıtım listesi önerdi. Buna göre, aşılama programının 1a aşamasında sağlık personeli ve USBT sakinleri, 1b aşamasında ise 75 yaş ve üzeri olanlar ile temel alanlarda ön saflarda görevli çalışanlar yer alıyor.

Temel alanlarda ön saflardaki çalışanlar arasında polis memurları, itfaiyeciler, posta, market ve toplu taşıma çalışanları, öğretmenler, destek personeli ve çocuk bakımı çalışanları bulunuyor. 1a ve 1b aşamalarında yaklaşık 49 milyon kişi yer alıyor.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

1c aşaması, 65 ila 74 yaş arasında olanlar ile 16 ila 64 yaşları arasındaki yüksek riskli tıbbi sorunları olan kişileri ve aşama 1b'de aşılama için tavsiye edilmeyen temel alan çalışanlarını içeriyor.

Editör: İRFAN KARSLI