Associated Press Ajansı'na göre, yoksul ülkeler nüfuslarının yüzde 1'ini aşılarken, bu oran ABD'de yüzde 55, dünya genelinde ise yüzde 25 civarında. Haberde, "Çok az sayıda kişi yoksul ülkelerin zenginlerden gelen bağışların insafına kalacağını veya eşitsizliğin bu kadar kötü ve uzun süreli olacağını bekliyordu" denildi.

Aradaki uçurum, ilk finansman ve aşı dağıtımı konusunda erken dönemde alınan kararlara bağlanırken, ABD ve Avrupalı yetkililer, durumu küresel olarak ele almayı asla düşünmediklerini kabul ediyor. Haberde, "Bunun yerine yurtiçi kullanım için birbirleriyle yarıştılar" denildi. Öte yandan haberde, daha yoksul ülkeler için küresel satın alma planının kendi içindeki kusurlar nedeniyle kıyasıya rekabet ortamında aşı satın almak için rekabet edemediği ve fikri mülkiyet hakları ile küresel halk sağlığı arasında öncelik yarışı yaşandığı belirtildi.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Editör: İRFAN KARSLI