Yaşam

ABD medyası: ABD Adalet Bakanlığı'nın Çin İnisiyatifi, davalar başarısızlıkla sonuçlandığı için mercek altında

WASHINGTON, 27 Ocak (Xinhua) ABD'li haber sitesi Axios'da Salı günü yayınlanan bir habere göre, giderek daha fazla davanın başarısızlıkla sonuçlanması ve suçlanan araştırmacıl...

Abone Ol

WASHINGTON, 27 Ocak (Xinhua) ABD'li haber sitesi Axios'da Salı günü yayınlanan bir habere göre, giderek daha fazla davanın başarısızlıkla sonuçlanması ve suçlanan araştırmacılardan seslerini yükseltenlerin sayısının artmasıyla kamuoyunun görüşleri, ABD Adalet Bakanlığı'nın Çin İnisiyatifi aleyhine döndü. Reuters geçtiğimiz günlerde Boston'da savcıların ABD Adalet Bakanlığı'na, ABD'de federal para yardımı başvurusunda bulunurken Çin ile bağlantılarını saklamakla suçlanan ve Çin kökenli bir Amerikalı olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörü Gang Chen hakkındaki suçlamalarını düşürmesi tavsiyesinde bulunduğunu bildirmişti.

Chen daha önce yaptığı bir açıklamada, "Çilem sona erdiği için rahatlamış olsam da bu korkunç derecede yanlış yönlendirilmiş Çin İnisiyatifi'nin akademik topluluğa mesnetsiz bir korku salmaya devam ettiğinin ve diğer bilim insanlarının hala suçlamalarla karşı karşıya olduklarının farkındayım" demişti. Axios'un haberinde, 170'ten fazla MIT profesörünün Chen'i destekleyen bir açık mektuba imza verdiği ve MIT'nin de Chen'in arkasında durarak mahkeme masraflarını karşıladığı belirtilerek giderek artan sayıda kongre üyesi, Asya kökenli Amerikalı örgüt ve insan hakları grubunun "Çin kökenli Amerikalı araştırmacıların ırksal profilini çıkarmak" için Çin İnisiyatifi hakkında soruşturma açılmasını talep ettiğini sözlerine ekledi. Haberde, Georgetown Güvenlik ve Yeni Teknolojiler Merkezi analisti Emily Weinstein'ın, Adalet Bakanlığı'nın araştırmaların bütünlüğünün korunmasına yönelik eylemlerle, hedefinde casusluk olan eylemleri birbirinden ayırması gerektiği şeklindeki sözlerine yer verildi.