ABD, 1984'den beri düzenlenen son 10 Olimpiyat Oyunları'ndan dokuzunda altın madalya kazandı. Griner, yaptığı açıklamada, "Üst üste yedi şampiyonluk, bu gerçekten inanılmaz. Bu, ABD basketbolunun ne kadar iyi olduğunu bir kez daha gösteriyor" dedi.

Japonya'nın aldığı gümüş madalya ise ev sahibi ülkenin bugüne kadar aldığı en iyi derece oldu. Japonya, daha önce Kanada'da düzenlenen 1976 Montreal Olimpiyatları'nda beşinci olmuştu. Japonya böylece Asya kadınlar basketbolunun gördüğü en iyi Olimpiyat derecesini, 1992 yılında yine gümüş madalya kazanan Çin ile paylaşmış oldu. 3 saniye koridorunu yedi blokla domine eden ABD ilk çeyrekte farkı açtı ve skoru 18-5'e getirdi. Fakat maçın devamında Japonya'nın dış atıcıları iyi bir ritim yakaladı.

Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı
Japonya'da düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda ABD ve Japonya arasında Saitama Arena'da oynanan kadınlar basketbol finalinde ABD savunmasını geçen Japon Maki Takada (soldan ikinci), 8 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Pan Yulong/Xinhua)

Bu maçın öncesine kadar üç sayılık atışlarda yüzde 41 başarı yakalayan Japonya, maçın başlarında ABD'nin uzun şutlarla arayı açmasına izin vermedi. Fakat ilk yarıda 18 sayı kaydeden Brittney Griner'ın skoru 46-32'ye getiren turnikesi ile birlikte ara açılmaya başladı.

Maçın ikinci yarısına 50-39 önde giren ABD, 15-4'lük bir seri ile farkı 73-49'a çıkardı. Grup aşamasında ABD'ye 86-69 yenilen Japonya, ABD takımının ortalamasıyla arasındaki 7,5 santimetrelik boy farkını gümüş madalya kazanarak kapattı. Takımına 17 sayı kazandıran Maki Takada, üç sayılık atışlarda 9'da 6 isabet oranı yakalarken, Japon takımı ise 46 şuttan 20'sini baskete dönüştürdü.

Amerikalı Diana Taurasi, yaptığı açıklamada, "20 yıllık bir fedakarlık bu, her şeyi bir kenara koyup sadece kazanmayı istemek. Bu takımda baskı altında oynamak hiç kolay değil ama bu ekip kazanmanın bir yolunu buldu ve ben bu ekibin şampiyonluk keyfini yaşama şansı bulmasından dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI