ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) danışmanları Salı günü, 5-11 yaş arası çocuklar için Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısına izin verilmesi lehinde oy kullandı. Karar, FDA'nın Aşılar ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi'nin, mevcut bilimsel kanıtların toplamına dayanarak, Pfizer-BioNTech aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için faydalarının kullanım risklerinden daha ağır basıp basmadığını tartışmak üzere düzenlenen ve tüm gün süren bir toplantısınının ardından geldi. FDA'ya göre aşı, küçük çocuklara 3 hafta arayla 2 dozluk bir seri olarak uygulanabilecek.

Çocukların Kovid-19'dan ciddi şekilde hastalanma veya ölme olasılığı yetişkinlerden çok daha düşük olsa da Salı günü FDA danışmanlarına sunulan veriler, çocukların hastalığa yakalanma ve yayma olasılığının yetişkinlerden daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Pfizer-BioNTech aşısının klinik denemelerinden elde edilen sonuçlar, aşının 5 ila 11 yaş arası çocukların kullanım için güvenli olduğunu ve semptomatik Kovid-19'a karşı yüzde 90,7 etkili olduğunu gösteriyor. Baş ağrısı, yorgunluk ve enjeksiyon bölgesinde ağrı gibi en sık görülen yan etkiler ikinci dozdan sonra meydana geldi.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

FDA'ya göre, aşı ile ilişkili ciddi bir olumsuz etki oluşmadı. FDA, aşının resmi iznini değerlendirirken danışmanlarının tavsiyesini dikkate alacak. İzin verilirse, Pfizer-BioNTech aşısı, ABD'de küçük çocukların yaptırabileceği ilk Kovid-19 aşısı olacak. FDA izni verildikten sonra, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) aşı danışma grubu, aşının küçük çocuklar için kullanımına ilişkin tavsiyeleri görüşmek üzere 2-3 Kasım'da toplanacak.

İnsanlar, ABD'nin New York kentinin Brooklyn ilçesindeki bir mobil aşı kliniğinde Pfizer/BioNTech Kovid-19 aşısını yaptırmak için sıra bekliyor, 23 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Michael Nagle/Xinhua)

Joe Biden yönetimi, 15 milyona kadar çocuk dozunda Pfizer-BioNTech aşısının yakında tedarikçilere gönderilebileceğini söyledi. FDA ve CDC'den nihai imzaların alınmasını bekleyen sağlık yetkilileri, ilk dozların Kasım ayının ilk haftasında başlayabileceğini belirtti. Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP) son verilerine göre, bu karar alındığında, ülkede geçen hafta boyunca yaklaşık 118.000 çocukta Kovid-19 vakası görülmüştü. Pandeminin başlangıcından bu yana ABD'de yaklaşık 6,3 milyon çocuğun Kovid-19 testi pozitif çıktı. AAP'ye göre, son altı hafta içindeki çocuk vaka sayısı 1 milyondan fazla oldu.

Los Angeles'ta bulunan Kalifornia Üniversitesi'nin Epidemiyoloji Bölümü Başkanı Zhang Zuofeng, Xinhua'ya verdiği demeçte küçük çocukları aşılamanın daha geniş nüfusa bağışıklık kazandırarak ülkedeki pandemiyi engellemeye destek olacağını söyledi. Zhang, "Daha küçük çocukları aşılamak sadece bu nüfus grubunu daha iyi korumakla kalmayacak, aynı zamanda virüsün diğer savunmasız gruplara yayılmasını da önleyecek" diye konuştu. Zhang, bunun "ileriye doğru önemli bir başka adım" olacağını kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI