Yaralı bir Afgan olan Mohammad Bakhsh Pazartesi günü, "Korkunç bir sahneydi. Yaralılar yardım çığlıkları atıyordu. Cesetler etrafa saçılmıştı" diye konuştu. Yerel bir hastanede tedavi gören Bakhsh, ABD ordusuyla birlikte Afganistan'dan ayrılmak üzere olduğunu, ama havalimanındaki terör saldırısının bu hayalini sona erdirdiğini iddia etti. Tahkim edilmiş Kabil Havalimanı'nda Perşembe günü düzenlenen ve Afganistan'da faaliyet gösteren İslam Devleti grubunun bir kolu olan IŞİD-K tarafından üstlenilen kanlı terör saldırısında en az 170 Afgan ve 13 ABD askeri hayatını kaybetti ve yaklaşık 200 kişi yaralandı. Bakhsh, "Terör saldırısının infilak dalgası beni havalimanı duvarının yanındaki kirli su kanalına doğru fırlattı" diye konuştu.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de yerel bir hastanede Kabil Havalimanı'ndaki saldırılarda yaralanan insanlar tedavi görüyor, 27 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Kabil havalimanını sarsan saldırı, yabancı askerlerin ve ABD önderliğindeki kuvvetlerin Afganistan'da bulundukları 20 yıl boyunca onlarla işbirliği yapmış Afganların tahliyesi devam ederken gerçekleşti. Ülkenin iç kısımlarında yer alan Deykundi vilayetinden gelen Bakhsh, yaralı onlarca Afgan gibi yerel bir hastaneye kaldırılmış. Yaralı Bakhsh'a göre, ABD'nin misyonu, "savaşı bitirmek, Afganistan'a barışı ve refahı getirmek" idi. Ama savaştan yorgun düşmüş ülkeyi, "istikrarsızlık, aşırı yoksulluk ve belirsizlik" içinde yüzüstü bıraktılar. Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirmesinin ardından ABD ve müttefikleri, askerler ve diplomatlar gibi vatandaşlarını ve Afgan çalışanlarını Afganistan'dan çekmeye başladı. ABD tahliye sürecini 30 Ağustos gecesi tamamladı.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri
Afganistan'ın başkenti Kabil'de yerel bir hastanede Kabil Havalimanı'ndaki saldırılarda yaralanan insanlar tedavi görüyor, 27 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Hastane yatağına uzanmış ve adının Kamyab olduğunu söyleyen yaralı bir Afgan Pazartesi günü Xinhua'ya verdiği demeçte, Perşembe gecesi Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda yaşadığı dehşeti anlattı. Kamyab, "Patlamanın ardından silahlar ateşlendi ve açılan ateş sonucu havalimanı dışında elim yaralandı" diye olayı anlattı. Kamyab, "Silah atışları başladığında bölgede Amerikan askeri dışında silahlı kişi yoktu" dedi ve ekledi: "Mermi yağmuru altında herkes bu korkunç sahneden kaçmaya çalışıyordu." İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı yaralılar, kimi yaralı kişilerin vücutlarından ABD yapımı mermilerin çıkarıldığını öne sürdü. Kamyab, "ABD önderliğinde Afganistan'ın korkunç askeri işgali, 20 yıl önce Afganların öldürülmesiyle başladı ve savaşın devam ettiği, terör saldırılarının Afganların hayatına mal oludğu, yoksulluğun yükseldiği ve Afganların çoğunluğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığı hazin sahneyle sonlandı" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI