Açıklamada, "Bu kararın bir sonucu olarak, bazı kuvvetler Doğu Afrika dışında yeniden görevlendirilebilir. Bununla birlikte, ABD ve ittifak güçlerinin Somali'de faaliyet gösteren şiddet ve aşırılık yanlısı örgütlere karşı sınır ötesi operasyon düzenleyerek baskıyı sürdürmelerine olanak sağlamak üzere, kalan kuvvetler komşu ülkelere yeniden konumlandırılacak" denildi.

Açıklama bu adımı bir siyaset değişikliğinden ziyade, sadece kuvvet konulandırmadaki bir değişiklik olarak sundu. "ABD, Somali'de terörle mücadele operasyonlarını yürütme kabiliyetini muhafaza edecek ve anavatan tehdidine matuf erken uyarı ve göstergeleri toplamaya devam edecek."

Amerika Birleşik Devletleri'nin, El Kaide ile bağlantılı bir terörist grup olan Eş Şebab'a karşı yerel güçlere yardım etmek için Somali'de konuşlanmış yaklaşık 700 askeri olduğu bildiriliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Trump'ın Somali'den asker çekme niyetine dair haberler medyada haftalardır yeralmaktaydı. Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Farmajo da Ekim ortasında böyle bir hamleye ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Farmajo, Twitter'da yaptığı açıklamada "ABD'nin Somali'ye askeri desteği, Eş Şebab ile etkili bir şekilde savaşmamızı ve Afrika Boynuzu'nu güvence altına almamızı sağladı. Bu yolculukta bir zafere ulaşmak ve Somali-ABD ortaklığını geliştirmek, yalnızca kesintisiz güvenlik ortaklığı ve kapasite geliştirme desteği ile mümkün olabilir." demişti.

ABD medyası, yeni atanan Savunma Bakan Vekili Christopher Miller'ın bu hareketi desteklediğini ve Somali'de ABD askeri varlığını sürdürmeyi tercih eden eski Savunma Bakanı Mark Esper tarafından belirlenen rotayı etkili bir şekilde tersine çevirdiğini belirtiyor.

Bu son karar, Trump'ın başkanlığı sona ermeden önce ABD'nin uzak bölgelerdeki savaşlara katılımını azaltmakta kararlı olduğunu gösteriyor. Pentagon geçtiğimiz ay Afganistan ve Irak'taki ABD birliklerinin Ocak 2021'in ortasına kadar her iki ülkede 2500'er asker seviyesine düşeceğini duyurmuştu.

Şu an ABD'nin Afganistan'da yaklaşık 4.500 askeri, Irak'ta ise esasen eğitim ve danışma amaçlı olmak üzere IŞİD kalıntılarına karşı savaşlarda Irak kuvvetlerini desteklemek için 3 bin askeri bulunuyor.

Editör: İRFAN KARSLI