Xinhua

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Gazze için siyasi çözüm çağrısı yaptı

Abone Ol

REFAH, 10 Eylül (Xinhua) -- Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mısır'la Gazze arasındaki Refah sınır kapısına yaptığı ziyarette Gazze'deki krizi "insan işi" bir afet olarak nitelendirerek, siyasi bir çözüme olan ihtiyaca dikkat çekti. Borrell Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu duvarın hemen arkasında yaşananlar doğal değil insan işi bir afet" dedi.

Krizin "neredeyse bir yıl önce Hamas tarafından gerçekleştirilen bir saldırıyla" başladığını belirten Borrell, "Ancak bir dehşet başka bir dehşeti haklı çıkarmaz" ifadelerini kullandı. Gazze'deki durumu "kitlesel çapta bir insan hakları ihlali" olarak tanımlayan Borrell, her gün sınırda bekleyen yardım kamyonlarının sadece küçük bir bölümünün Gazze'ye girdiğine dikkat çekti.

Borrell, "Bugün 1.400 kamyon Gazze'ye girmek için bekliyor. Normal şartlarda belki 50 tanesi girer. Ramazan ayında ise bu sayı günde 600 idi" ifadelerini kullandı. Borrell siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Yarın öldürülecek olan insanları bu akşam doyurmak tam olarak çözüm değil" dedi. Ateşkes çağrısı yapan Borrell, rehinelerin serbest bırakılmasını ve bombardımanın sona erdirilmesini istedi.

Borrell Refah sınır kapısına yaptığı ziyaretten önce, Gazze'deki durumu ve bölgesel etkilerini görüşmek üzere Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile bir araya gelmişti. Gazze'ye yardımların ana giriş noktası ve tıbbi tedaviye ihtiyaç duyanlar için bir tahliye yolu olan Refah sınır kapısı, İsrail'in 7 Mayıs'ta Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdiğini açıklamasından bu yana kapalı.