Genel

AB yetkilisi: AB, Rus doğalgazına mahkum değil

Abone Ol

BRÜKSEL, 16 Ekim (Xinhua) -- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, mevcut transit sözleşmesi bu yılın sonunda sona erecek olan AB'nin, Ukrayna üzerinden gelen Rus doğalgazının kesilme olasılığına karşı hazırlıklı olduğunu belirtti. AB enerji bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Simson, "Orta ve Güneydoğu Avrupa, Ukrayna üzerinden gelen 14 milyar metreküplük Rus doğalgazının tamamen yerini dolduracak tedarik seçeneklerini çeşitlendirmiştir" dedi.

Hem yeni hem de mevcut sıvılaştırılmış doğalgaz terminallerinin yeterli kapasiteye sahip olduğunu ve gerekli ulaştırma altyapısının bulunduğunu ifade eden Simson, doğalgazın hem sıvılaştırılmış halde hem de boru hattı yoluyla ithalatı için birden fazla alternatif tedarik yolunun mevcut olduğunu vurguladı. Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden akışına izin veren Ukrayna-Rusya transit sözleşmesi, Aralık ayında sona erecek. AB, 2022'den bu yana jeopolitik duruma tepki olarak Rus fosil yakıt ithalatını aktif şekilde azaltma ve nihayetinde durdurma yönünde adımlar atıyor.

AB Konseyi Haziran ayında Rusya'ya yönelik 14. yaptırım paketini kabul etti. Söz konusu paket, sıvılaştırılmış Rus doğalgazının üçüncü ülkelere sevk edilmeden önce AB topraklarında yapılan yeniden yükleme hizmetlerinin yasaklanmasını da içeriyor. Bu gelişmelere rağmen Rusya'dan AB'ye giden doğalgaz hacmi son aylarda artış gösterdi. Simson bu artışı "geçici koşullara" bağladı.