BRÜKSEL, 8 Aralık (Xinhua) Avrupa Birliği'nin sağlık bakanları arasında düzenlenen bir toplantının arkasından basın toplantısı düzenleyen Kyriakides, zorunlu aşılamaya yönelik tartışmaların dikkatleri, insanları "mümkün olan en hızlı şekilde" aşılamaya devam etme zorunluluğundan başka yerlere kaydırmaması gerektiğini dile getirdi. Kyriakides, "Bağışıklama uçurumunu kapatmak için acilen aşıları kullanmamız gerek" diye konuştu ve ekledi: "Mümkün olan en hızlı şekilde en fazla AB vatandaşını aşılamamız, virüsün ve yeni varyantların yayılmasının en ağır sonuçlarına karşı insanları korumamız gerekiyor. Halen genel aşılama oranı yüzde 55'in altında olan altı üye devlet var."
Kyriakides öte yandan sağlık bakanlarının zorunlu aşılama konusunu görüşüp görüşmedikleri sorusuna net bir yanıt vermekten kaçındı. "Avrupa aşı stratejisi konusundaki çalışmalarımızın en başından itibaren genel olarak aşılamanın ve özellikle de zorunlu aşılama konusundaki kararların, üye devletlerin kararına kaldığını açıkça dile getirdik" diyen Kyriakides, "Şu anda (Avrupa'daki) yetişkinlerin yüzde 77'si ve genel olarak (Avrupa'daki) nüfusun yüzde 66'sı aşılanmış durumda. Bu da Avrupa nüfusunun üçte birinin aşılanmadığı anlamına geliyor. Bu pandemiyle mücadelede aşı, elimizdeki tek değilse de en iyi araç" dedi.
Zorunlu aşılama konusunun tartışılmaya başlamasının önemli ve yerinde olduğunu vurgulayan Kyriakides, "Bu durum dikkatlerimizi bu virüsle mücadelede en hızlı şekilde aşılama yapma zorunluluğu ve ilaç kullanımı dışındaki önlemleri alma zorunluluğundan uzaklaştırmamalı" diye konuştu. Kyriakides, "Düşük aşılama oranına sahip tek bir üye devlet bile tüm AB'deki sağlık durumunu etkileyebilir. Aşılama, bir halk sağlığı zorunluluğudur" ifadelerini kullandı. Bakanlar; İlaç Stratejisi, Avrupa'nın Kanseri Mücadele Planı ve küresel sağlığa ve pandemiye hazırlığa ilişkin bundan sonra atılacak adımları da ele aldı.