Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumartesi günü yaptıkları açıklamada "önemli ihtilaf konuları olmasına" rağmen, iki taraf arasındaki ticaret görüşmelerinin Pazar günü Brüksel'de devam edeceğini söyledi.

Liderler, iki tarafın başmüzakerecilerinin bazı temel meselelerde yaşanan ciddi farklılıklar üzerine görüşmelere ara vermesi üzerine Cumartesi günü gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yayınladı. Buna göre:

"Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık arasında süren müzakerelere dair bugün yaptığımız telefon görüşmesinde, pek çok alanda ilerleme kaydedildiği gerçeğini memnuniyetle karşıladık. Bununla birlikte, hâlâ üç kritik ihtilaf konusu var: Adil rekabetin sağlanması, denetim ve balıkçılık. İki taraf da bu başlıklar çözülmediği takdirde bir anlaşmanın mümkün olmadığının altını çizdi."

Açıklamada, "Bu farklılıkların ciddiyetini kabul etmekle birlikte, müzakere ekiplerimizin çözüm ihtimalini değerlendirmeleri için daha fazla çaba göstermesi gerektiğinde mutabık kaldık" dendi.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

"Bu nedenle başmüzakerecilerimize yarın Brüksel'de yeniden bir araya gelmeleri talimatını verdik" diyen açıklamada, iki liderin de "Pazartesi akşamı yeniden konuşacağı" belirtildi.

Brexit geçiş süreci bu yılın sonunda sona ermeden önce bir anlaşmaya varmak isteyen iki taraf için de zaman tükenirken, ticaret müzakereleri de kritik bir aşamada.

Bir serbest ticaret anlaşmasına varılamaması, taraflar arasındaki ikili ticaretin 2021 itibariyle Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılması anlamına geliyor.

Bir AB müzakerecisinin Kasım ayında koronavirüs pozitif çıkması ardından duran Britanya ve AB arasındaki yüz yüze görüşmeler, geçen hafta Londra'da yeniden başlamıştı.

Editör: İRFAN KARSLI