Avrupa Komisyonu yazılı bir açıklama yaparak, uygulamanın Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Hırvatistan ve Polonya'da hayata geçirildiğini duyurdu. Komisyon, sertifika uygulamasını bu yaz insanların yeniden güvenli ve özgür şekilde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla önermişti. Sistem, sertifikaların, güvenli ve mahremiyeti gözetecek şekilde doğrulanmasına imkan veriyor. Dijital format veya kağıt halinde sertifikaya sahip kişinin Kovid-19'a karşı aşılandığı, test sonucunun negatif olduğu veya bir enfeksiyon atlattığı görülebilecek.

Komisyon, dijital sertifika ağ geçitlerinin 22 ülkede başarıyla test edildiğini belirtti. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek uygulama, sertifikaların oluşturulması için ek süreye ihtiyaç duyan üye devletlerde altı haftalık aşamalı bir süre ile hayata geçecek. Ancak, teknik testleri geçen, sertifika çıkarmaya ve doğrulamaya hazır olan üye ülkeler, şimdiden sistemi gönüllü olarak kullanmaya başlayabiliyor.

Komisyonun sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu üyesi Stella Kyriakides, "AB Dijital Kovid Sertifikası, vatandaşlarımıza yönelik etkili e-sağlık çözümlerinin katma değerini gösteriyor" dedi. Kyriakides,"Önümüzdeki haftalarda, tüm üye devletlerin sertifikaları oluşturmak, depolamak ve doğrulamak için ulusal sistemlerine son şeklini vermeleri önemli, böylece sistem tatil sezonu için zamanında çalışabilir" diye konuştu.

BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Editör: İRFAN KARSLI