Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü AB adına Britanya ile Brexit sonrası ticaret anlaşmasını imzaladı.

İmzalanan belgeler, 11 aylık Brexit geçiş süresinin sona ermesinden bir gün önce, Çarşamba gününün ilerleyen saatlerinde Britanya Başbakanı Boris Johnson tarafından da imzalanması için Britanya'ya gönderildi. Michel yaptığı basın açıklamasında, "Bugün imzaladığımız anlaşma, Avrupa Birliği'nin benzeri görülmemiş bir birlik seviyesi sergilediği aylar süren yoğun müzakerelerin sonucudur" dedi.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti
Parlamento Meydanı'nda bir araya gelen Brexit taraftarları Brexit'i kutlarken, dev ekrana yazılmış "UK VOTES OUT" (Birleşik Krallık AB'den Çıkmayı Oyladı) yazısı görülüyor. (Fotoğraf: Stephen Chung/Xinhua)

AB Konseyi Başkanı, "Bu Avrupa Birliği'nin temel çıkarlarını tamamen koruyan, vatandaşlar ve şirketler için istikrar ile öngörülebilirlik yaratan adil ve dengeli bir anlaşmadır" diye ekledi. Gelecekteki ortaklığı değerlendiren Michel, ikili işbirliği için başlıca zorlukların iklim değişikliği, pandemiye karşı küresel yanıt ve dış ilişkiler olduğunu kaydetti.

İmza töreni, 1 Ocak 2021 itibarıyla anlaşmanın geçici uygulamasının AB üye ülkeleri tarafından Salı günü onaylanmasının ardından yapıldı. Ticaret anlaşmasının AB Konseyi tarafından resmi olarak onaylanmadan önce önümüzdeki yılın başlarında Avrupa Parlamentosu tarafından incelenmesi gerekecek.

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın, Britanya ile AB'nin anlaşmaya varması üzerine Downing Sokağı 10 Numara'daki Başbakanlık konutunda verdiği tepki, 24 Aralık 2020. (Fotoğraf: Pippa Fowles/Britanya Başbakanlığı/Xinhua aracılığıyla)

AB ve Britanya geçen Perşembe günü ikili ticaret ve güvenliği düzenleyecek bir anlaşmaya vardıklarını duyurmuşlardı. AB'nin ABD ve Çin'den sonra mallarda en büyük üçüncü ticaret ortağı olan Britanya'nın bloktan kopması dört buçuk yıl süren zorlu müzakarelerin ardından gerçekleşti.

Von der Leyen, Çarşamba günü Twitter hesabından "Uzun bir yol oldu. Şimdi Brexit'i geride bırakmanın zamanı geldi. Geleceğimiz Avrupa'da yaratılıyor" mesajını paylaştı.

Editör: İRFAN KARSLI