Dünya

AB liderleri aşı üretimini hızlandırmayı kararlaştırdı

Michel, bir basın toplantısında, "Elbette ki, Avrupa'da aşı üretimini geliştirmek ve bu aşıları üye ülkelere dağıtma kabiliyetimizi artırmak için çalışmaya devam etmemiz hayat...

Abone Ol

Michel, bir basın toplantısında, "Elbette ki, Avrupa'da aşı üretimini geliştirmek ve bu aşıları üye ülkelere dağıtma kabiliyetimizi artırmak için çalışmaya devam etmemiz hayati önem taşıyor" diye konuştu. Avrupa'da Kovid-19 vakalarında yeniden artış görülürken, aşıların yavaş ilerleyen dağıtımı nedeniyle Kovid-19 pandemisi AB liderlerinin gündeminde üst sıralarda yer aldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise basın toplantısında, varyantın artık "neredeyse tüm AB ülkelerinde" görüldüğünü ve vaka artışının sebebinin bu olduğunu söyledi.

Von der Leyen, üye devletlerin yaklaşık 88 milyon doz aşı aldığını ve AB nüfusunun sadece yüzde 4'ünden biraz fazlasına her iki doz aşının da yapıldığını söyledi. Von der Leyen, "Tüm ilaç firmaları sözleşmelerini yerine getirseydi çok daha hızlı olabilirdik" diyerek AstraZeneca'ya açık bir atıfta bulundu. Von der Leyen, Anglo-İsveç firması AstraZeneca'nın, AB dışına aşı ihraç etmesine izin verilmeden önce aşıları "yetiştirmesi" gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

AstraZeneca'nın, 2021'in ilk çeyreğinde, AB ülkelerine 90 milyon doz aşı teslim etmesi gerekiyordu. Oysa Avrupa Komisyonu'na göre şimdi AstraZeneca'nın ilk çeyreğin sonunda sadece 30 milyon doz aşı teslim edeceği tahmin ediliyor. Von der Leyen, "Şirketler, dünyanın diğer bölgelerine ihracat yapmadan önce Avrupa Birliği ile yaptıkları sözleşmeleri yerine getirmek zorundadır. Bu, elbette, AstraZeneca için de geçerlidir" dedi ve ekledi: "Avrupa'nın hakkına düşen payı alacağından emin olmamız gerek." Von der Leyen, aşı teslimatlarındaki gecikmelere rağmen, AB'nin hala yaz sonuna kadar yetişkin nüfusunun yüzde 70'inin aşılanacağından emin olduğunu söyledi.