Yurt

AB: İsrail'in Filistinlileri yerlerinden etmesi 'yasadışı'

Filistin'deki AB Misyonu'nun basın açıklamasında, İsrail makamlarının geçen hafta Doğu Kudüs'teki el-Bustan mahallesinde bir Filistin dükkanını yıktığı ifade edildi. Açıklamad...

Abone Ol

Filistin'deki AB Misyonu'nun basın açıklamasında, İsrail makamlarının geçen hafta Doğu Kudüs'teki el-Bustan mahallesinde bir Filistin dükkanını yıktığı ifade edildi. Açıklamada İsrail makamlarının 20 ev ve diğer birçok binanın sahiplerine yıkım emri verdiği ve Doğu Kudüs'ün Silvan semtinde yaşayan 1000'den fazla Filistinlinin de benzer bir tehditle karşı karşıya olduğu belirtildi. AB misyonu, "İsrail'in kendi yasaları, işgalci güç olarak İsrail'i, işgal altındaki toprakları yerel halkı koruyacak şekilde yönetme yükümlülüklerini yerine getirmekten muaf tutmuyor" dedi.

Açıklamada, zorunlu nakil, tahliye ettirme, yıkım ve evlere el konulması gibi tek taraflı önlemlere atıfta bulunularak, "İsrail'in yerleşim politikası uluslararası hukuka göre yasadışıdır" denildi ve İsrail'in tüm önlemlerinin daha fazla şiddete ve insani acılara yol açacağı ifade edildi.

AB, İsrail makamlarını bu faaliyetleri derhal durdurmaya ve Filistin topluluklarının yasal inşası ve gelişimi için gerekli izinleri vermeye çağırdı. Açıklamada, "AB, Filistin'in devlet ve egemenlik özlemlerini karşılayan ve 1967'de başlayan işgali sona erdiren iki devletli bir çözüme ulaşma konusunda kararlıdır" denildi. Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görürken, İsrail birleşik Kudüs'ü ebedi başkenti olarak görmekte ısrar ediyor.