Komisyonun basın bildirisine göre bu plan, Avrupa'dan ve transit ülkelerden gönüllü geri dönüş için yasal ve operasyonel çerçeveyi güçlendirmeyi, geri dönüş ve yeniden entegrasyon programlarının niteliğini iyileştirmeyi, kalkınma girişimleriyle daha güçlü bağlantı kurmayı ve ortak ülkelerle işbirliğini artırmayı hedefleyen pratik önlemler getiriyor.

Planda yeni atılacak adımlar arasında "geri dönüş koordinatörlerinin" oluşturulması ile Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in yetkilerinin artırılması da yer alıyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Frontex'in sınır yönetimi görevinin yanı sıra artık yeni Avrupa Geri Dönüş Ajansı olacağını da söyledi.

Schinas, bu planın AB'de göç ve sığınma konusunda "yapbozun önemli bir parçası" olduğunu söyledi. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, bugüne kadar AB'de kalma hakkı olmayanların yalnızca üçte birinin kendi ülkelerine döndüğünü söyledi. Johansson, dönenlerin yüzde 30'undan daha azının bunu gönüllü olarak yaptığının da altını çizdi. Ylva Johansson'a göre, göçmenlerin ikametleriyle ilgili nihai kararı duymaları uzun zaman aldığında, kendi ülkelerine isteyerek dönmeleri daha zor oluyor. Johansson, "Gönüllü geri dönüşler her zaman daha iyi bir seçenektir. Çünkü bireyi merkeze koyarlar, daha etkili ve daha az maliyetli olurlar" dedi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Editör: İRFAN KARSLI