Politika

AB, göçmen kaçakçılığına yardım eden şirketlere karşı yaptırımlar planlıyor

BRÜKSEL, 24 Kasım (Xinhua) -- Avrupa Parlamentosu'na seslenen von der Leyen, önlemler ile göçmenlerin AB hava sahasına eri...

Abone Ol

BRÜKSEL, 24 Kasım (Xinhua) --

Avrupa Parlamentosu'na seslenen von der Leyen, önlemler ile göçmenlerin AB hava sahasına erişmesine, havaalanlarına inmesine, limanlara ulaşmasına veya AB topraklarını geçmesine yardımcı olan tüm nakliye şirketlerinin kara listeye alınacağını söyledi. Von der Leyen, "Her şey dahil fırsatlar sunan özel seyahat acenteleri var: Vizeler, uçuşlar, oteller ve alay edercesine sınıra kadar taksiler ve otobüsler. Çok açık olalım: Bu göçmenler sahte vaatlerle alçakça kandırılıyor" dedi. Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da, uluslararası kaçakçılık ağları tarafından insanlara "yalan satılması" sonucu bu durumun oluştuğunu söyledi. Schinas, "Bu bir göç tehdidi veya krizi değil, bu bir güvenlik meselesi, bu yüzden bunu bu şekilde ele almalıyız" diye konuştu.

Önlemler kabul edilirse, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi ülkelere sınırı olan Belarus'a yönelik, AB ülkelerindeki göçmen krizini hafifletmesi için baskı artacak. Geçen hafta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko, aylardır süren ve 10'dan fazla kişinin ölümüne neden olan göçmen krizini çözmek için, AB'yi Minsk ile işbirliği yapmaya çağırdı. Ağustos ayından bu yana, çoğu Orta Doğu'daki savaşlardan zarar gören ülkelerden gelen binlerce göçmen, AB topraklarına girmek için Belarus ile komşuları arasındaki sınırda mahsur kaldı. Yine de bu ayın başlarında Polonya sınırının Belarus kısmından daha fazla göçmen geldi.

Geçen hafta sınırda çıkan çatışmalarda tazyikli su kullanan Polonyalı askerlere karşı göçmenler de taş atmıştı. Belarus'un Letonya ve Litvanya ile olan sınırlarında da benzer gerilimler yaşanmıştı. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ve Lukaşenko'nun Polonya sınır muhafızlarının göçmenlere karşı "kabul edilemez, acımasız eylemleri konusunda ciddi endişelerini" dile getirdikleri belirtildi. AB, krizden Belarus'u sorumlu tutuyor ancak Minsk, suçlamaları reddederek müzakerelere hazır olduğunu belirtiyor.