Dünya

AB Akdeniz için yeni stratejik plan açıkladı

Komisyon'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni gündemin, birlikte çalışarak ortak sorunların fırsata dönüştürülebileceği ve bunun AB ile güney komşularının ortak çıkarına olacağ...

Abone Ol

Komisyon'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni gündemin, birlikte çalışarak ortak sorunların fırsata dönüştürülebileceği ve bunun AB ile güney komşularının ortak çıkarına olacağı inancına dayandığı belirtildi.

Planın uygulanması için 2027 yılına kadar yedi milyar euroya varan kaynak ayrılabilecek ve bu da gelecek on yıl içinde bölgede toplam tutarı 30 milyar euroya kadar çıkabilecek özel ve kamu yatırımlarını harekete geçirebilecek.

Komisyonun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi basın toplantısında, yeni planın Avrupa'nın güneyinde uzun vadeli sosyo-ekonomik iyileşmeyi hızlandıracak özel bir ekonomi ve yatırım programını kapsadığını söyledi.

Varhelyi, AB'nin büyüme ve istihdamın artırılmasından insan kaynaklarına yatırım ve iyi yönetime kadar bir dizi öncelik belirlediğini sözlerine ekledi. Göç konusu ise, "Düzensiz göç ve kaçakçılarla mücadele etmek için birlikte çalışmaya hazır olduğumuz ortak bir zorluk" olarak görülüyor.

Plan beş politika alanına odaklanıyor: İnsani gelişim, iyi yönetişim ve hukukun üstünlüğü; dayanıklılık, refah ve dijital dönüşüm; barış ve güvenlik; göç ve hareketlilik; ve yeşil dönüşüm.