Kültür - Sanat ve Tarih

900 yıllık Çin mezarında 100'den fazla porselen bulundu!

Salı günü Shaanxi Eyalet Arkeoloji Enstitüsü'nün düzenlediği basın toplantısında, çay ve şarap takımları, mutfak eşyaları, adak törenlerinde kullanılan kaplar gibi 60'tan fazl...

Abone Ol

Salı günü Shaanxi Eyalet Arkeoloji Enstitüsü'nün düzenlediği basın toplantısında, çay ve şarap takımları, mutfak eşyaları, adak törenlerinde kullanılan kaplar gibi 60'tan fazla eserin, Song Hanedanlığı'ndaki (960-1279) en ünlü altı seramikten biri olarak bilinen Yaozhou porseleni olduğu bilgisi verildi.

Bulunan objelerin üretim tarihleri 1123 yılına kadar uzanıyor.

2010'da buradaki beş mezardan ikisi soyulmuş ve başka üç mezarda da porselen parçalar bulunmuştu. Bu parçaların, Kuzey Song Hanedanlığı'nda (960-1127) yaşamış Meng soyadlı bir aileye ait olduklarına inanılıyor.

Arkeologlar, eyalet merkezi Xi'an'ın Chang'an bölgesinde bulunan mezarları, Haziran ve Ekim ayları arasında yaptıkları kazı çalışmalarında ortaya çıkarmıştı.

Arkeolog Miao Yifei, "Bu mezarlar başka yerlerden taşınmış ve özellikle genç yaşta ölen aile üyeleri için inşa edilmiş" dedi. Miao'ya göre mezardakiler öldüklerinde 30 yaşında veya daha küçüktü.

Enstitü Başkan Yardımcısı Wang Xiaomeng, bu aile mezarı ve porselenlerin keşfinin, Kuzey Song Hanedanlığı dönemindeki defin süreçleri ve cenaze eşyalarıyla ilgili gelecekteki çalışmalar için bir referans sağlayacağını ve ülkenin seramik araştırmaları için de önemli olabileceğini söyledi.

Yaozhou seramik fırını, Tang Hanedanlığı döneminde (618- 907) inşa edildi. Çin'in kuzeyindeki en ünlü fırınlardan biri olarak en parlak dönemini Song Hanedanlığı döneminde yaşadı.