Çin

9. Kubuqi Uluslararası Çöl Forumu'nda çölleşmeye karşı teknoloji destekli mücadele vurgusu yapıldı

Abone Ol

HOHHOT, 27 Ağustos (Xinhua) -- 9. Kubuqi Uluslararası Çöl Forumu, Cumartesi günü Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin Ordos kentinde başladı. Forumda, bilim ve teknoloji yardımıyla çölleşmenin önlenmesi ve kontrolü konusunda uluslararası işbirliğinin derinleştirilmesi hedefleniyor. "İnsanlığın yararı için teknoloji destekli çöl kontrolü" temasıyla düzenlenen forum; yabancı yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarından temsilciler, çölleşmeden ciddi şekilde etkilenen ülkelerden diplomatlar, hükümet yetkilileri, uzmanlar, akademisyenler ve girişimcilerin de aralarında bulunduğu yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 300 katılımcıyı bir araya getiriyor.

Forum boyunca çöldeki biyolojik çeşitliliğinin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı, kum fırtınasının önlenmesi ve teknoloji destekli çöl kontrolü ile arazi restorasyonunu teşvik etmek için bilgi ve teknolojinin kullanılması gibi konuların derinlemesine ele alınacağı alt forumlar düzenlenecek. Forumun açılış töreninde Kuraklık, Çölleşme ve Arazi Bozulması Çin-Arap Uluslararası Araştırma Merkezi resmi olarak faaliyete geçirildi.
Çin hükümeti ciddi çölleşme sorunu karşısında on yıllardır teknoloji odaklı yeşil kalkınmayı vurgularken, İç Moğolistan'daki Kubuqi Çölü'nde uygulanan örnekteki gibi etkili çölleşme kontrolü modellerini araştırdı.

Bunun sonucunda çölleşmeden etkilenen alan giderek azalırken, ülkede çölleşmenin yayılması etkili şekilde geriledi. Bu durum aynı zamanda hayvancılık, eko-turizm, yenilenebilir enerji ve diğer çeşitli ekolojik endüstrilerin gelişmesini sağladı. Kubuqi Uluslararası Çöl Forumu, 2007'de düzenlenmeye başladığından bu yana ülkelerin çölleşmeyle mücadelede deneyimlerini paylaştığı ve BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin uygulanmasında ilerleme kaydedilen önemli bir platform haline geldi. Foruma bugüne kadar yaklaşık 100 ülke, bölge ve uluslararası kuruluştan 3.000'i aşkın kişi katıldı.