Oksana Chusovitina Pazar günü Tokyo Olimpiyatları'nda atlama masasına çıktığında orada bulunan herkes nefesini tutarak 46 yaşındaki Özbek cimnastikçinin macerasının devam edip etmeyeceğini görmek için beklemeye başladı. Ama bu kez atlama masası elemelerinde şans Chusovitina'nın tarafında değildi. İlk atlayışında inişte sağ ayağı çizginin dışına çıktı ve 14,500 puan alabildi. İkinci atlayışında da inişte başka bir hata sonucu 13,833 puan toplayabildi. Son puanıyla birlikte 11. sırada yer aldığı ekranlara yansıdığında Chusovitina'nın 8. Olimpiyat macerası sona ermişti. Antrenörüne dönen Chusovitina'nın küçük bedeni, antrenörünün geniş kolları arasında kayboldu. Chusovitina bu kez gözyaşlarını tutamadı.

Chusovitina elendikten sonra antrenörüne sarılıyor. (Fotoğraf: Cao Can/Xinhua)

Ariake Cimnastik Merkezi'nde hiç seyirci yoktu, ama neredeyse bomboş olan mekanda büyük bir alkış tufanı koptu. Hakemler, gönüllüler, medya çalışanları ve diğer kişiler, tüm hayatını Olimpiyat ruhunu göstermeye adamış bu büyük sporcuyu ayakta alkışlayarak onurlandırdı. Alkışlar durmaksızın uzun süre merkezin kubbesinde yankılandı. Yarışmadan sonra gazetecilerin sorularının yanıtlayan Chusovitina, "Burada yaşanacak bir sona hazırlanıyordum, ama buna tamamen hazır olmak imkansız" dedi ve ekledi: "Cimnastikte uzun bir zaman geçirdim. Artık geriye fazla zamanım kalmadı." Chusovitina'nın 8 Olimpiyat deneyiminin öyküsü destansıdır. 1992 yılında eski Sovyet devletlerinin Birleşik Takımı adına yarışan Chusovitina, sonra Özbekistan'ı temsil etti, 2006 yılında Alman vatandaşlığına geçti ve en sonunda 2013 yılında Özbek vatandandaşlığını geri kazandı.

Chusovitina denge aletinde serisini sunuyor. (Fotoğraf: Cao Can/Xinhua)

2002 yılında üç yaşındaki oğluna lösemi teşhisi konduğunda Chusovitina elindeki her şeyi satarak çılgınca yarışmalara katılmaya başladı. Bu yarışmalardan elde edeceği ödüllerin, oğlunun tedavisini karşılayacağını umuyordu. Dünya çapında çeşitli yarışmalara katılarak daha yüksek gelir elde etme ve daha iyi tıbbi bakım imkanlarına kavuşma amacıyla Alman vatandaşlığına geçti. 33 yaşında katıldığı 2008 Beijing Olimpiyatları'nda kadınlar denge aletinde Almanya'ya gümüş madalya kazandırdı. Onun "Sen iyileşmeden ben yaşlanmayı göze alamam" sözünün hikayesi sayısız kişinin yüreğine dokundu.

Chusovitina, oğlu iyileştikten sonra da yarışmaya devam etti, ama bu kez onu ayakta tutan cimnastik aşkı için yarıştı. Chusovitina, "Bunun bir sırrı yok. Sadece cimnastiği seviyorum ve hiç kimse beni yarışmaya zorlamadı. Bunu zevkle yapıyorum" diye konuştu. Chusovitina 46 yaşında, sevdiği spor dalında, oğlu yaşındaki cimnastikçilere karşı yarıştı. Gözyaşlarını silen Chusovitina, gülümseyip arenanın yan çizgisinde dünyanın dört bir yanından gelen genç cimnastikçilerle fotoğraf çektirdi.

46 yaşındaki cimnastikçinin Özbekistan ulusal bayrağının renkleriyle boyanmış tırnakları. (Fotoğraf: Cao Can/Xinhua)

Tırnaklarında Özbekistan'ın ulusal bayrağının renkleri olan mavi, beyaz ve yeşil ojesiyle ve parlak küpeleriyle Chusovitina, hayat sevgisi ve güzellik arayışıyla dolu cimnastik dünyasında parlamaya devam ediyor. Tokyo Olimpiyat arenasını erken terk etmesine rağmen birçok kişi onu tekrar sahalarda görmeyi dört gözle bekliyor. Tekrar görüşmek üzere, Oksana!

Knicks, galibiyet serisini 6 maça çıkardı Knicks, galibiyet serisini 6 maça çıkardı

Editör: İRFAN KARSLI