Çin'in hibeleri kapsamında Bangladeş genelinde şimdiye kadar yedi dostluk köprüsü inşa edildi. Sekizincisi ise başkent Dakka'nın 185 kilometre güneybatısındaki Pirojpur bölgesinde, Kocha Nehri üzerine inşa ediliyor. Köprünün tamamlanması bölge sakinlerine büyük fayda sağlayacak; nehrin karşı yakasına geçmek için feribot ve tekne kullanan bölge halkı, birkaç dakikada karşıya geçebilecek. Çin Demiryolları 17. Bürosu Grubu Limited Şirketi köprüyü, Çin Demiryolları Büyük Köprü Etüt ve Tasarım Limited Şirketi yönetiminde inşa ediyor.

Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor
Bangladeş'in Pirojpur bölgesinde inşa halindeki 8. Bangladeş-Çin Dostluk Köprüsü, 26 Haziran 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

30 Haziran 2021 itibarıyla 8. Bangladeş-Çin Dostluk Köprüsü yüzde 80 oranında tamamlandı. Köprü inşaatının gelecek yıl Haziran ayında tümüyle bitmesi bekleniyor. Proje, halen ciddi pandemi durumun nedeniyle tecrit tedbirleri altında ancak eksiksiz olarak uygulanıyor. Şantiyede şimdiye dek enfeksiyon vakası ortaya çıkmadı. Tüm inşa faaliyetleri şu anda normal şekilde ilerliyor. Mühendislik işleri salgına bağlı nedenlerden dolayı şimdiye dek hiç askıya alınmadı. Bangladeş Karayolları İdaresi Başmühendisi Md Abdus Sabur ve beraberindeki 15 kişilik teftiş ekibi bir süre önce köprüye özel bir ziyarette bulunup inşaatın son durumunu inceledi.

Bangladeş'in Pirojpur bölgesinde inşa halindeki 8. Bangladeş-Çin Dostluk Köprüsü, 26 Haziran 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Ziyaret sırasında Sabur, proje sahasındaki güvenlik, kalite ve mühendislik çalışmalarındaki ilerlemenin yanı sıra salgın önleme konularında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yetkililer, köprünün Bangladeş'in güneyindeki Barisal ve Khulna bölgelerindeki insan ve mal hareketlerinin hızlanmasında önemli bir rol oynayacağını söylediler.

Md Sukker Ali'nin 8. Bangladeş-Çin Dostluk Köprüsü şantiye kapısının yakınlarında bir dükkanı bulunuyor. Köprü projesinde çalışan çok sayıda işçi onun dükkanına her gün gelip temel ihtiyaçlarını karşılıyor. "Daha önce balıkçıydım. Şimdi daha çok buradaki şantiye etrafında iş yapıyorum ve iyi bir gelir elde edebiliyorum" diyen Ali şöyle devam etti: "Çin hükümeti ile Bangladeş hükümeti arasındaki işbirliği sayesinde yaşantımız iyi yönde değişiyor."

Editör: İRFAN KARSLI