ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti

BERLİN, 11 Şubat (Xinhua) "Bu yılki açılış için kasvetli hayatlarımıza aydınlık ve enerji getirecek bir film arıyorduk" diyen Sanat Direktörü Carlo Chatrian, "Peter von Kant, kapanma kavramı etrafında teatral bir yetenek gösterisi sergiliyor" ifadesini kullandı. Açılış filmi, Rainer Werner Fassbinder'in 1972 tarihli "The Bitter Tears of Petra von Kant" adlı filminin serbest yorumuna dayanıyor. Festival yönetimine göre Denis Menochet ve Isabelle Adjani'nin rol aldığı film aynı zamanda festivalin uluslararası yarışmasına da katılıyor. Dünyada ilk gösterimi yapılan 17 filmle birlikte toplam 18 film, Altın ve Gümüş Ayı ödülleri için yarışacak; bu filmler arasında Ulrich Seidl'in "Rimini," Natalia Lopez Gallardo'nun "Robe of Gems" ve Li Ruijun'un "Return to Dust" adlı filmleri yer alıyor.

Festivalde 15 ülkenin yapımları temsil ediliyor. Açılışta senarist, yönetmen ve yapımcı M. Night Shyamalan, Brezilyalı film yönetmeni ve görsel sanatçı Karim Ainouz ve Zimbabveli film yapımcısı ve yazar Tsitsi Dangarembga dahil yedi üyeden oluşan uluslararası jüri de tanıtılacak. Kovid-19 pandemisi yüzünden Berlinale sinemalarında izin verilen oturma kapasitesi yüzde 50'ye düşürüldü. Festival yönetiminin verdiği bilgilere göre bu yıl açılış partisi de düzenlenmeyecek. Berlinale'nin açılışı Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth tarafından yapıldı. Roth, bu yıl pandemi yüzünden festivalin programının sınırlı tutulmasına atıfta bulunarak, "En güzel, en önemli şey: Berlinale'nin düzenleniyor olması" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI